Lakható ház 24 óra alatt? Már ez is lehetséges…

Értékelés:
(0 szavazat)

A jövőben egy új otthon létrehozása olyan egyszerű lesz, mint kinyomtatni egy repjegyet

Egy fejlődő országokra specializálódott jótékonysági szervezet, a New Story, és az építőiparban hasznosítható robotokat gyártó cég, az Icon, létrehozta az Egyesült Államok első nyomtatott házát, ami teljes mértékben lakható és mindezt egyetlen nap alatt – írja a qz.com.


A két szervezet látványos előadást tartott abból, hogyan képzelik el a jövő építőipari technológiáját, ami olcsó, könnyen elérhető és 24 órán belül megvalósítható. Terveik szerint kis házakat kezdenek el építeni Haiti és El Salvador számára, olyan helyeken, ahol nagy a szegénység és az emberek lakhatási problémákkal küzdenek. 

 

Egy ilyen ház felépítése nagyjából 10.000 dollárba kerül, az erre kifejlesztett speciális Vulcan nyomtatóval, de a gyártók szerint az idő levihető hat óra, az ár pedig 4.000 dollár környékére is. De addig még nagyon sok fejlesztésre és kísérletezése van szükség, és eddig az egyetlen ház, amit ezzel a technológiával létrehoztak a mostani bemutató során felhúzott épület az texasi Austinban. 

 

 

 

Az eljárás során a Vulcan nyomtatót kiállították az udvarba, ahol a házat nyomtatták. A szerkezet kiválasztja az egyedi betonkeveréket. A beton egy hüvelyk vastag formában került, hogy megtartsa az alakját, amíg megkeményedik. Evan Loomis, az Icon társalapítója szerint a nyomtatott falak néhány nap után erősebb szilárdságot érnek el, mint a homokkő tégla, de a falak már a felhúzást követően elérik a lakható minősülő szilárdságot.


A jövőben az Icon olyan robotok fejlesztését szeretné elérni, amelyek automatikusan be tudják építeni az ablakokat, miután a Vulcan befejezte a nyomtatást, a külső festést pedig drónokkal oldanák meg. És már dolgoznak a tetőszerkezet nyomtathatóságán is.

 


Az Icon reméli, hogy hamarosan az egész Államokban ki tudja terjeszteni az olcsó házak technológiáját, amely megoldást jelenthetne a lakhatási problémákra. „A megfizethetőség a legfontosabb” – hangsúlyozta Loomis. – „Mindegy, hogy Austinban vagyunk vagy El Salvadorban.


Ha bejön a tervük, az rendesen megkavarhatja az ingatlanpiacot, hiszen olcsó, és gyors technológiájukkal akár rövidebb idő alatt felépülhet egy ház, minthogy átvennél egy interneten rendelt csomagot.


(qz.com)
 

©2022 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés