Vége a klikkvadász-aranyláznak, szigorít a YouTube

Értékelés:
(0 szavazat)

Szorosra húzza a gyeplőt a legnépszerűbb videómegosztós oldal a videós pénzkeresés körül

Mostanság rá jár a rúd a YouTube-ra. Elég csak a Logan Paul-féle botrányra gondolni, vagy egy novemberben szintén óriási botrányt kavaró cikkre, amelyből kiderült, hogy a szándékuk szerint gyerekeknek szánt, és algoritmus által is leellenőrzött videók valójában súlyosan ártalmasak a gyerekekre nézve. A hirdetők a hír hallatára elkezdtek elpártolni az oldaltól, valamit tehát tenni kellett.

 

Az oldal első körben egy 10 ezer fős moderátorhadsereget állított fel a káros tartalmak kiszűrésére, most pedig új elemmel bővül az arzenál: a szigorítják a YouTube Partnerprogramba lépés feltételeit.

 

Több módja is van annak, hogy valaki pénzt keressen a YouTube-ra feltöltött videókkal. Az egyik legáltalánosabb az, ha valaki a videója alatt megjelenő hirdetések bevételeiből részesül. Ennek idáig az volt a menete, hogy valaki jelentkezett a Partnerprogramba, a jelentkezést pedig körülbelül egy hét alatt elbírálták. Az egyik fő kritérium az volt, hogy az adott csatorna legalább 10 ezer megtekintéssel rendelkezzen.

 

A YouTube fejlesztői szerdán jelentették be az utóbbi időben már életbe lépő új szabályokat, miszerint mostantól:

 

Egy csatorna rendelkezzen 1000 feliratkozóval, illetve a vizsgálat időpontját megelőző 12 hónapban legalább 4000 óra összmegtekintési idővel. Ami azt jelenti, hogy a feliratkozóknak legalább 4 órát kell egy évben megnéznie az adott csatorna anyagából, ami nem tűnik vállalhatatlan feladatnak.

 

A fejlesztők döntése mögött az a szándék áll, hogy ezzel kiszűrjék a valódi tartalmak helyett a pusztán klikkelés generálásának céljából létrehozott tartalmakat. A YouTube szerint ez a tendencia ugyanis azoktól az alkotóktól veszi el a pénzszerzés lehetőségét és ezáltal a motivációt, akik valódi minőséget gyártanak.

 

A szigorítás visszamenőlegesen is él. Azt a csatornát, amely február 20-ig nem felel meg a fenti két kritériumnak, automatikusan kizárják a Partnerprogramból, vagyis nem kap tovább bevételt a reklámok után. Mindez azonban nem végleges: amint eléri az 1000 feliratkozót és a 4000 óra megtekintést, automatikusan elindul a csatlakozási kérelem.

 

Főleg az utóbbi adhat okot némi kételyre, hiszen ez azt is jelenti, hogy ha valaki kitartóan a nem túl emelkedett szórakoztatásra – és továbbra is a klikkvadász tartalomra – helyezi a hangsúly, az ugyanúgy bekerülhet a Programba, mint a minőségi tartalomszolgáltatók, akik sokkal több munkát tesznek bele egy-egy videójuk megalkotásába. A másik kritika az lehet, hogy ezzel az újonnan belépő videósok számára, akik szintén a minőségi szolgáltatásban hisznek, lényegesen megnehezítik a boldogulás útját.

 

A kezdeményezés ettől fügetlenül nagyon örvendetes, meglátjuk mi sül ki belőle.
 

©2022 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés