Szintlépés előtt Zuckerbergék

Értékelés:
(0 szavazat)

A techmogul már a gondolatátvitel lehetőségein agyal

Újabb meghökkentő fejlesztést ígért be Mark Zuckerberg, a Facebook atyja: a techcég boszorkánykonyhájában már készül a közvetlen agy-gép kapcsolat. Ilyesmit eddig csak a legvadabb sci-fikben olvashattunk, láthattunk, hamarosan azonban hús vér gép valósággá válik. Az „interface”-nek nevezett technológia lényege, hogy közvetlen összeköttetést teremt az eszköz és az agy között, vagyis:


Nem kell gépelni egy szöveget, elég, ha csak rágondolsz!


Miért jó ez?
Az emberi agyban annyi információ termelődik, hogy négy HD minőségű mozifilmet tudnánk streamelni minden egyes másodpercben. Viszont az ezt közvetíteni képes leggyorsabb információátvivő eszközünk, a beszéd, nagyjából annyi adatot tud ebből leszállítani a külvilágnak, mint a nyolcvanas évek betárcsázós modemje.


A Facebook éves F8 fejlesztői konferenciáján bejelentették, hogy már dolgoznak egy olyan megoldáson, amellyel gondolati úton tudnánk gépelni, nagyjából ötször olyan gyorsan, mint ahogy most bepötyögjük a szöveget a telefonunkon. Regina Dugan, a Building 8 vezetője egy példával azt is egyértelművé tette, hogy miért fontos ez a Facebooknak: így például sokkal gyorsabban tudnánk üzenetet küldeni az ismerőseinknek.


A most zajló kísérletek pedig már ott tartanak, hogy laboratóriumi körülmények között percenkénti 8 szavas sebességgel tud "gépelni", mindössze a gondolatai segítségével.


A szakember azzal számol, hogy néhány éven belül elkészülnek a fentebb említett megoldással, ami már percenként 100 szavas "gépelési" sebességet tesz lehetővé.

 


Hogy fog ez kinézni?
Mark Zuckerberg a konferencia beszámolójában megemlítette, hogy a „gondolatolvasó” készülék viselhető eszközként kerülne majd piacra, olyan formában, ami a tömeggyártást is lehetővé teszi.


Másrészt pedig már belengette, hogy egy ilyen technológia mennyire természetesebbé teszi a kiterjesztett és a virtuális valóság használatát.


Nem Zuckerberg az egyetlen, aki lelkesülten beszél az ember és a gép kapcsolatáról és sürgeti a folyamatokat. Ennek fontosságára már Elon Musk is felhívta a figyelmet, mondván, hogyha nem oldjuk meg valahogy az ember felzárkóztatását az egyre gyorsabb okos eszközökhöz, az végzetes következményekkel járhat az emberiség számára.
(hvg.hu)

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés