A leghosszabb ideig bekapcsolva hagyott konzol világrekordja

Értékelés:
(0 szavazat)

Extrém módszer mentéshez

Manapság akkor menthet az ember egy-egy játékban, amikor csak akar. Ez azonban nem mindig volt így, a nyolcvanas-kilencvenes években egyes játékoknál csak playkódokkal lehetett menteni bizonyos szakaszok lejátszása után.

 

 

Mai szemmel ez már nagyon szórakoztatónak tűnhet, de talán ennél is viccesebb a helyzet bizonyos konzoljátékoknál, ahol elemes mentési módszert alkalmaztak. Ez a szisztéma addig lehetővé tette a mentett állás újratöltését, ameddig az elem bírta szuflával. Ha tehát lemerült az elem, a játékos bukta a mentését. A Super Nintendo konzolon a memóriavédő gombelemeket a kártyába tették – amiről a játék futott, és amire a gép az állást is elmentette –, de a Sega Saturn konzolján például a konzol hátsó részébe kellett bepattintani.

 

 

Egy elszánt japán játékosnak, Wanikunnak azonban sajátos – maszek – módszere volt ennek kivédésére. Nagy kedvence az Umihara Kawase 1994-ben jelent meg Super Nintendóra (Japánban Super Famicom). Ez a játék is elemes mentési rendszert használt, statikus memóriával (SRAM) ellátva. Wanikun kártyájában már régen kimerült az elem, de a korábbi mentéseit így sem vesztette el. Ő ugyanis megtalálta a tökéletes megoldást: nem kapcsolta ki a konzolt. Ennek van már vagy 20 éve.

 

Wanikun, aki Twitteren számol be hihetetlen történetéről, bevallja, hogy valójában egyszer kikapcsolta a gépet, amikor új házba költözött, ezért a 20 évben volt egy megszakítás. Mentett állását viszont nem bukta, mert a költözést a cartridge feltöltött eleme még éppen kibírta. Mindezek után pedig esélyes, hogy a leghosszabb ideig bekapcsolt konzol világrekordjával állunk szemben.  

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés