Forradalomra készül a Youtube

Értékelés:
(0 szavazat)

A videómegosztók legújabb generációja

A phabletek térhódításának köszönhetően többé nem gond a kijelző mérete, és egyre többen használják videózásra (is) mobileszközüket. Ezt támasztja alá az is, hogy a mobil YouTube nézettsége megduplázódott a második negyedévben, az előző év hasonló időszakához képest.


Mindez arra ösztönözte az oldal mögött álló Google-t, hogy változtatásokat hajtson végre a YouTube-on. Néhány napja röppent fel a hír, hogy az androidos YouTube-app már engedi a felhasználónak a teljes képernyős függőleges videónézetet – ez egy nagyon régóta várt funkció.


De még ennél is jelentősebb változások érkezhetnek hamarosan a YouTube mobil platformra. A Google ugyanis áttervezi a weboldalt, és a közeljövőben már olyan opció is lesz, amelyik támogatni fogja a 3D-s, 360 fokos (panoráma-)videókat, így nyitva ablakot a virtuális valóságra. Ezt a lehetőséget valószínűleg még az év vége előtt beépítik a YouTube appba. Igyekezni is akar a Google ezzel, annak érdekében, hogy a 3D-s funkció még azelőtt megjelenjen, mielőtt terjedni kezdenének a VR headsetek.

 

A 3D támogatás konkrétabban azt jelenti, hogy az olyan headsetek viselői, mint amilyen az Oculus Rift, a Samsung Gear VR vagy a Google Cardboard, térben láthatják a képeket, miközben egyszerű kézmozdulatokkal változtathatják a nézőpontot.


A YouTube mobil app fejlesztése egyébként azt is lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók értesítést kapjanak arról, ha egy új videót tett fel egy általuk követett fejlesztő. Emellett szerkesztőeszközökkel is gazdagodik majd az app, amely Androidra már elérhető, és hamarosan iOS-os is megjelenik.


A YouTube-on egyébként már arra is van lehetőség, hogy 360 fokos videohirdetéseket lehessen megjelentetni. Hogy milyen is egy ilyen videó, azt jól mutatja az alábbi, igazi nyári életérzést sugárzó filmecske (az egérrel tudunk ide-oda mozogni).

 

 


(Forrás: HVG) 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés