×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1312

Izmosabb lesz az quadkopter

Értékelés:
(0 szavazat)

Új terv, új drón

Német fejlesztésű drón kapta a „YEAIR!” nevet. Ezt a kvadkoptert egy kétütemű belső égésű motor hajt, amely képes akár 100km/h sebesség fenntartására, és akár egy órán keresztül is képes a levegőben tartani magát. – számol be az index2.

 

A drón 5 kilogrammot nyom, üzemanyagtartálya pedig másfél literes. Az indítást követően LiPo akkumulátorok segítik. Ezek teljesítménye miatt sem kell túlságosan aggódni, ugyan is a F1-ből már jól ismert KRES rendszer segítségével alakítja a lassítások során keletkezett fékezőerőt, energiává. Egy tankolással 55 kilométer megtétele lehetséges, teherbírása pedig 3-4 kilogramm.

 

A belsőégésű motor már nem újdonság, a probléma éppen csak akkor szokott előjönni, amikor ennek a rendkívüli meghajtó erőnek a kordában tartásáról van szó. A legtöbb drón arra fókuszálna, hogy könnyen kezelhető, precíz, és mozgékony legyen. A „YEAIR!” esetében, a kutatók ez úgy oldották meg, hogy az akkumulátor, ami hajtja a propellereket, az a kétütemű motor fáziskésésit is kontrollálja, így pótolván a hiányzó dinamikát.

 

A „YEAIR!” mindenben hasonlít multirotoros társaihoz, a meghajtását kivéve. Magasságát saját maga szabályozza, előre meghatározott útvonalon repült, ezen kívül pedig az automata követés, és hazatérés funkciókat is megkapta. Lábazata repülés közben felhúzódik, kamera és szezon is felszerelhető rá, és még LED-el is bővítették a drónt.

 

Úgy néz ki, hogy a publikumnak is elnyerte tetszését a találmány, a Kickstarteren pedig már össze is gyűlt a pénz a sorozatgyártásra. A drón bevezető ára 1400 euró, várhatóan pedig 2016 márciusára hozzák őket forgalomba.

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés