×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1312

Elindul a Segítő kezek infokommunikációs modellprogram

Értékelés:
(0 szavazat)

Egy kis modernizálás a régivágásúaknak

Elindul a Segítő kezek infokommunikációs modellprogram, a projektben Budapest V. kerülete, valamint Szombathely és Kisvárda vesz részt - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

 

Kara Ákos a modellprogram együttműködési megállapodásának aláírásakor elmondta: a 2016. februárig tartó program célja az idősek életének, mindennapjainak megkönnyítése az infokommunikáció eszközeivel, a három helyen 20-20, 75 év feletti idős ember kap okostelefont, internet-szolgáltatást és egy vészjelző karperecet térítésmentesen, ezek mindennapos használata növeli a szépkorúak biztonságát.


A projekt tesztüzeme 2015 októberében indul, a digitális eszközök beszerzésének keretösszege az első ütemben 10 millió forint, ez az önkormányzati hozzájárulást nem tartalmazza - ismertette. A fővárosi kerületben és a két településen induló programot később országos kormányzati programmá tervezik fejleszteni.


Jeneiné Rubovszky Csilla, az NFM idősek alapszolgáltatásainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa közölte: a 2013 januárjában a belvárosban indult programot most infokommunikációs elemmel bővítik. Az akkori program már egy év után 155 településen működött sikerrel.


Rámutatott: a magyar lakosság 8 százaléka 75 év feletti a statisztika szerint, 2050-re ez az arány csaknem 14 százalék lesz. Több tízezer kitöltött kérdőív alapján készült felmérésük szerint az idősek számára az egészségi gondok mellett a legnagyobb probléma a magányosság, ennek enyhítéséhez kértek segítséget a legtöbben.


Közölte: a vészjelző karperec - amely a reményeik szerint megakadályozza az egészségromlást - képes akkor is riasztást küldeni a pánikgomb megnyomásán kívül, ha az egészségi állapotot jelző értékek, például a vérnyomás, bármilyen irányban átlépik a kritikus határt. A riasztások egy diszpécserközpontba futnak be, ahol a képzett szociális munkatársak azonnal hívhatják a mentőket vagy bűncselekmény esetén a rendőrséget - mondta.


A diszpécserszolgálat a házi segítségnyújtással is szorosan együttműködik, a településeken önkéntes diákok és közfoglalkoztatottak segítik a program megvalósulását. A projekt ezzel hozzájárul a generációk közötti különbségek mérsékléséhez - tette hozzá.
Leleszi Tibor (Fidesz-KDNP), Kisvárda polgármestere elmondta: a település 17 ezres lakosságának 30 százaléka 65 év feletti, a programot középiskolások segítik önkéntes munkában.


Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) szombathelyi polgármester arról beszélt, hogy a programban 300-an vettek részt a 2013-as indulást követően, tapasztalataik szerint a magány oldására van a leginkább szüksége az idősebb generációnak. A 112-es segélyívó rendszer és a program diszpécserközpontja kommunikál egymással - jelezte.


Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Belváros-Lipótváros polgármestere elmondta: a mintaprogram a belvárosból indult, ahol 29 százalékos a 65 év felettiek aránya, és csaknem 10 százalék 80 feletti. A projekt elemei között a szociális bolthálózatot említette, bővítették és felújították a nyugdíjasklubokat, ezt tervezik továbbfejleszteni. 

 

 

mti

Tovább a kategóriában: « iPhone 6 Lélegzet visszafojtva »
©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés