×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1312

Okosszemüveg segít a gyengénlátókon

Értékelés:
(0 szavazat)

A megoldás érdekes és talán kicsit ijesztő is

Okosszemüveget fejleszt a japán Fujitsu, hogy segítsenek a gyengénlátóknak. Más cégek általában LCD kijelzőt építenek a lencsékbe, a Fujitsu készüléke lézerrel rajzolja a képet a retinákra. A szemüveg szárába építették be a képvetítő projektort, amely a szem számára nem káros módon jelentíti meg a tartalmakat.

 

A kép először két kisebb tükörre került, majd ezt követően a retinára, így nincs szükség fókuszálásra. A technológia nem új, az Avegant Glyph is hasonló technikát használ. A készülékből még csak prototípus van. A konszern által elkészített eszköz segíthet a látás javításán.

 

 

Mivel a szemüveg okostelefonnal is összeköthető, így akár különböző weblapokat és információkat is meg lehet tekinteni használata közben. Egy minikamera is be van építve a készülékbe, amelynek a képe szintén közvetíthető. Elsősorban a látás javulásának elősegítése a Fujitsu célja. A minikamera kivetített képe az olyan embereken segíthet, akik csak korlátozott mértékben látnak.

 

A szemüveget egy vezeték köti össze egy vastagabb könyv méretű dobozzal, de a cég hónapokon belül okostelefonméretűre kicsinyítené az eszközt. Mitsuru Sugawara, a cég vezetője szerint a vezetéknélküliség is tervben van, amihez megközelítőleg még három évre van szükség. Márciusban kerülnek piacra az első példányok, amelyek ára 2000 dollár lesz. A szemüvegeket Japánban, Európában és az Amerikai Egyesült Államokban lehet majd beszerezni.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés