×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1312

Retinaszkenner telefon japánból

Értékelés:
(0 szavazat)

PIN helyett csak kacsints!

 

Szerdán mutatta be Tokióban első retinaszkennelésre képes telefonját az NTT DoCoMo szolgáltató. Az Arrows NX F-04G okostelefonnál lehetsőég van az írisz azonosítására. A technológia nem újdonság, eyébként pedig ez az első kereskedelmi forgalmoba kerülő okostelefon, amiben megtalálható ez a funkció.

 

Egynelőre csak a PIN kód beütése helyett, a szkenneléssel való zár feloldására képes az alkalmazás, ami egy kicsit, egy-két másodpercel hosszabb időt vesz igénybe, mint az ujjlenyomat olvasás.

 

A fejlesztés egy nemzetközileg is elfogadottnak tekinthető specifikáción alapul, melyet a FIDO (Fast IDentity Online) Alliance készített, és ezt a megoldást olyan nagy cégek is támogatják, mint a Microsoft, a Google vagy a PayPal.

 

A telefon gyártója a Fujitsu, márciusban pedig a barcelonai Mobile World Congressen már bemutatták annak a szkennernek a prototípusát, amit most az okostelefon használ, azóta viszont már sokat javítottak rajta, sokkal kisebb lett, így a készülék már tényleg úgy néz ki, mint egy átlagos androidos telefon.

 

A használata nagyon egyszerű: először rögzíteni kell egy megfelelő alkalmazással az íriszmintát, majd hasonlóképp – ránézéssel – lehet alkalmazni. Az íriszmintát felismerő algoritmust egy amerikai cég, a Delta ID fejlesztette ki, és a Fujitsu szerint a szoftver százezer esetből egyszer téved.

 

A jelenleg körülbelül 460 dollárba kerülő telefont egyelőre csak Japánban kívánják terjeszteni.

 

©2022 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés