Nyomtatás

Drónposta az Amazontól

Értékelés:
(0 szavazat)

Az Amazon drónokkal szállítaná ki a csomagokat

A vállalat még tavaly adta be azt a tervezetet az Amerikai Szabadalmi Hivatalnak, amely alapjaiban változtatná meg a csomagok kiszállításának módját. Ha a benyújtott tervezet átmegy, a jövőben nem emberek, hanem csakis az Amazon robotrepülői és autói szállítanák ki a termékeket. A drónok a megrendelő helyzetének és a csomag méretének megfelelően a lehető legoptimálisabb útvonalon intézhetnék a szállítást. Számos előre megadott cél szerepel az Amazon terveiben, még olyan szokatlan helyszínek is, mint egy hajó.


Az elgondolás hatékonynak tűnik, de nem problémamentes. A legtöbb felmerülő gondot az időjárási viszonyok okozzák, melyeket maguk a drónok folyamatos kommunikációval igyekeznének kiküszöbölni. A robotrepülők a legtöbb manővert automatikusan végeznék el, időjárási és közlekedési információkat megosztva egymás között, hogy a csomagok minél gyorsabban a helyszínre jussanak.
A drónok képesek lennének mobil alapján bemérni, hogy épp hol tartózkodik a vevő, így valós időben képesek lennének módosítani a repülési irányt, figyelve arra, hogy nem kerül az útjukba ember vagy állat. Így akár a vásárló lába elé is leeshet a csomag.


Komoly harc megy egyelőre az Amazon és a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) között a tervezet kivitelezésében. A márciusban módosított dróntörvény engedélyt adott, hogy az Amazon repülői 120 méter magasan repülhetnek, de kizárólag lakatlan terület felett, a repülést pedig egy emberi pilótának kellene folyamatosan monitoroznia.