×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6049

Meghalt Burt Reynolds Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Nyolcvankét éves volt

Szivinfarktus vitte el a nyolcvankétéves Burt Reynolds-ot. Floridában kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életet.

Burt Reynold a hetvenes évek ikonikus figurája volt, az egyik legnagyobb és legjobban kereső mozisztár. A tévés szerepek után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ő volt az első férfi, aki bevállalt egy meztelen fotósorozatot a Cosmopolitanben. Az első komolyabb filmszerepe ugyanabban az évben volt, 1972-ben, a Gyilkos túrában, Ned Beatty és Jon Voight társaságában.

Burton Leon Reynolds Jr. néven született, és focistaként képzelte el a jövőjét, amíg egy autóbaleset, és az az által okozott térdsérülés keresztül nem húzta a számításait. Floridából New Yorkba költözött, ahol színészkedni kezdett, szerepelt a Broadway-en, és megfordult a korszak tévésorozataiban is.

1974-ben a Hajrá, fegyencváros című börtönfocis film kisebb, a 77-es Smokey és a bandita pedig az abszolút sztárságot.  A focihoz visszatért a Majdnem futball (Semi-Tough) című filmjében is. A hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején megkerülhetetlen volt az amerikai nézőbarát filmek között, folyamatosan dolgozott, volt egy olyan év, amikor egyszerre négy filmje is ment a mozikban. A nyolcvanas években aztán elkezdett rosszabb döntéseket hozni, a népszerűsége még egy ideig nem csökkent, lásd Ágyúgolyó futam 1-2. A kilencvenes években az eredeti sztárgázsijának tizedéért játszott Demi Moore mellett a Sztriptíz című filmben.

Reynolds nem feltétlenül csak arról híres, amit eljátszott, hanem amit visszautasított: nem vállalta például Han Solo szerepét, és nemet mondott a Becéző szavak férfi főszerepére is, amiért végül Jack Nicholson Oscart kapott.

A nagy visszatéréséig az 1997-es Boogie Nightsig kellett várni, ez volt az egyetlen szerepe, amiért Oscar-díjra jelölték, és az a szerep, amit a leghangosabban utált a haláláig, híresen rosszul jött ki Paul Thomas Andersonnal. A díjat végül nem kapta meg, de a karrierje kapott egy lökést, és ezekkel újabb szerepeket is. Szerepelt a Hajrá, fegyencváros! magyarul Csontdarálóra keresztelt remake-jében, és a Hazárd megye lordjai filmváltozatában is, ahogy a modern televíziózás is megtalálta. Egyik utolsó filmje lett volna Tarantino drámája, a Volt egyszer egy Hollywood, ami pont abban a korszakban játszódik, ami Reynoldsot a legnagyobbá tette, de a betegsége miatt már nem tudta leforgatni a részét.

©2022 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés