×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6049

Elnevezték a budapesti gorillakölyköt

Értékelés:
(0 szavazat)

Csütörtökön lezárult az Állatkert által hírdetett szavazás

Az Indigó nevet kapta a Fővárosi Állat- és Növénykert december 23-án született gorillakölyke. A nagyközönség három név közül választhatott az Állatkert honlapján. Az Indigó a egész világon elterjedt vándorszó, amelyet névként is szoktak használni. Eredetileg a festékre utal az ógörög eredetű név. 

 

A névválasztást nehezítette, hogy a nevek kiválasztásakor nem lehett tudni, hím vagy nőstény kölyök született-e, így az állatkert olyan neveket válaszott, amelyek bármilyen nemű gorillakölyök elnevezésére alkalmasak. 

 

Mostanra azonban tudják, hogy Indigó fiú.

 

A másik két név, ami közül választani lehetett:

 

Ithemba – Az Afrika déli részén beszélt nguni nyelvekben (pl. zulu, xhosa, ndebele) a szó, illetve név jelentése: bizalom, remény. Egyes nyelvjárásokban themba alakban használják.

 

Ukusinda – A Kelet-Fokföldtől Zimbabwéig terjedő területen beszélt ndebele és xhosa nyelvek szókészletéből származó szó és név, amelynek jelentése: túlél, fennmarad, megmenekül.

 

A gorillákat újra lehet látogatni, igaz, csak kora délután, önkéntesek felügyelete mellett. Januárban le kellett zárni az Emberszabású Majmok Házát, mivel a látogatók egy része hangoskodással és vakuzással idegesítette az állatokat.

 

(24.hu)

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés