Élőben, ahogy a Hold kimaxolja magát

Értékelés:
(0 szavazat)

Szerda délután van, a Hold 36 éve nem látott arcát mutatja

 

Különleges jelenség zajlik a világűrben: egyszerre van szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás.

 

Igen ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással és azzal, hogy az égitest a pályájának a földközeli pontjához ér. Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt, szerdán pedig magyar idő szerint délután 14:27-kor lesz a legteljesebb a telihold. (Tehát innen nézve nem lesz az igazi.)

 

Kis László, csillagász-fizikus az alapjelenséget magyarázva az M1-en elmondta: a Föld körül a Hold szűk egy hónapos keringési idővel kering ellipszis alakú pályáján, így néha közelebb, néha távolabb van. Minden hónapban bekövetkezik, hogy a Föld a Hold és a Nap kb. egy egyenesbe esik, de mivel a Hold pályája úgy áll térben, hogy ez nem mindig esik pontosan egy egyenesbe, ezért nincs minden teliholdkor holdfogyatkozás. Mint mondta, ha éppen minden égi pálya, égi geometria úgy áll, akkor bekövetkezik ez az egy egyenesbe állás és ha az ellipszis pályán éppen közelebb jár a Föld, akkor egy kicsit nagyobbnak látszik az égen a Hold. Ekkor mondják, hogy szuperhold van.

 

A csillagász a teljes holdfogyatkozásról – ami akkor van, amikor a Hold elhalad a Föld árnyékában –, elmondta, hogy az égi jelenséget nálunk nem lehet megfigyelni, csak a Csendes-óceán közepén lesz látható.

(MTI)

 

Itt lehet követni élőben a jelenséget, a NASA kaliforniai teleszkópján:

 

 

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés