Hétvégére megérkezhet a tél

Értékelés:
(0 szavazat)

Az eddigi téli időszak eddig enyhébb arcát mutatta. A január időjárás szempontjából inkább volt kora tavasz, mint zord tél. A hét második felében viszont borongós, szürke napok várhatóak, hétvégén pedig jön a lehűlés, helyenként havazásra is lehet számítani. Lássuk a részleteket.

 

Szerdán az ország nyugati tájain, majd a nap második felétől néhol a Duna-Tisza-közén és északon is eshet az eső, de máshol is erősen felhős, borongós időre van kilátás, kevés napsütéssel. A keleti, délkeleti szél főként a Dunántúl északi részén élénkülhet meg. Hajnalban 0-7 fokos minimumokra, napközben 4-10 fokos maximumokra számíthatunk. Reggel az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben egyaránt előfordulhatnak pára-, ködfoltok.

 

Csütörtökön 0-5 fokos hajnali minimum-hőmérsékletet mérhetünk, a fagypont közeli értékek a keleti országrészben lesznek jellemzők, így a Dunántúlon és a Duna vonalában a csapadék továbbra is eső formájában esik majd. A Dunától keletre ismét többfelé párásan, ködösen indulhat a nap, majd napközben is országszerte marad a borult, szürke idő. Délután 4-10 fok valószínű. A keleti, majd északiasra forduló szél többnyire gyenge, mérsékelt marad, csak időnként fordulhatnak elő északon és nyugaton élénk lökések.

 

Pénteken csökken ugyan a csapadék, folytatódik a lehűlés. Északkeleten gyenge fagyra is számíthatunk, majd délután 3-8 fokig emelkedik a hőmérséklet. Sokfelé ködös, nyirkos reggel után gyenge csapadék leginkább délen alakulhat ki. A megélénkülő északias szelet a Dunántúlon és északkeleten kísérhetik erős lökések. Továbbra is túlnyomóan felhős idő lesz jellemző, a szelesebb tájakon szakadozhat fel a felhőzet. Este és az éjszaka folyamán a nyugati országrészben és délen várható gyenge csapadék, mely a Dunántúl magasabb pontjain, majd délelőttig egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba válthat át.

 

Hétvégére téliesebb hőmérsékleti értékek várhatók, vasárnapra virradóan országos fagy is kialakulhat, az Északi-középhegységben -6, -8 fokig is lehűlhet a levegő. Ezeken a napokon már többfelé előbújik a nap, de elszórtan hózáporokra, gyenge havas esőre, hószállingózásra is van esély.

(Forrás: időkép)

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés