Medikán borzolja a kedélyeket a következő napokban

Értékelés:
(0 szavazat)

Ritka jelenség a Földközi-tengeren

Elképesztő dolog van kialakulóban a Földközi-tengeren, egy medikán, vagyis trópusi "hurrikán" éri el napokon belül a Balkán-félszigetet!

 

De mi is az a medikán?

Valójában egy mediterrán ciklonról van szó, amely tulajdonságaiban olyan, akár egy trópusi vihar. Ritkán kialakuló jelenségről van szó, a Földközi-tengeren aligha jöhetne létre ilyesmi, hiszen egy ilyen vihar hamar földet ér még mielőtt ténylegesen kialakulhatna.

 

Ebben az esetben azonban olyan a vihar pályamozgása, hogy sokáig a még viszonylag meleg Jón-tenger vizében tud tartózkodni és erőt gyűjteni. Olyannyira, hogy a mosatni vihar akár óránként 120 km-es sebességűre is felgyorsulhat, igazi örvénylő mozgással, valamint szem és szemfal is létrejön az örvénylés során és a hozzátartozó nagy mennyiségű csapadék.

 

Ezek a tulajdonságok megfelelnek ugyan egy 1-es erősségű hurrikánnak, de azt a szakemberek fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy ettől még nem beszélhetünk hurrikánról. A számítások szerint csütörtök estére érheti el Olaszország déli partjait, pénteken és szombaton pedig megérkezik a Balkán-félszigetre is, nagy mennyiségű, 300-400 mm csapadékkal árasztva el Görögország, Albánia és Macedónia területét.

 

(időkép, a borítókép csak illusztráció)
 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés