×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6043

Magyarország időjárására is kihat az Ophelia

Értékelés:
(0 szavazat)

A mérsékeltövi ciklonná szelídült hurrikánnak köszönhetően a szokatlanul meleg, őszi időjárás várhatóan a hét végéig kitart hazánkban

Az Ophelia nevű vihar hétfő délelőtt érte el Írország partjait, a kezdetben 3-as erősségű hurrikán mostanra sokat veszített erejéből - mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelző osztályának vezetője.

 

Nagy-Britanniát elérve rendkívül erőteljes déli légáramlással, orkánnal és esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hozott. Hétfő délután Nagy-Britannia középső és délkeleti térségeiben 22-23 fok volt.

 

Az Ophelia elég közel alakult ki a nyugati szelek övéhez, ezért a frontok egyre délebbre helyeződtek. Egy-egy erősebb front pedig maga elé tudja húzni a ciklont, amitől a vihar kelet felé indult.

 

A meteorológus kitért arra is, hogy mivel nagyon erős a ciklon, a kompenzálódásának is nagyon erősnek kell lennie. Ennek hatása a nálunk is napok óta tartó száraz, napsütéses, az évszakhoz képest enyhe időjárás.

Az előrejelzések szerint Magyarországot a jövő hét elején érik el ismét frontok - közölte Gaál Áron.

 

Elmondta: nem gyakori, hogy a trópusi ciklonok bekerülnek a mérsékelt övezetbe a "hurrikánszezonban", de olykor azért előfordul. Az általános menetrend az, hogy ezek Amerika partjai felé haladnak, és legyengülve, mérsékelt övi ciklonként folytathatják útjukat Európa irányába. Némelyik el is a kontinenst.

 

Az előrejelzések szerint addig is sok napsütés várható, csapadék nélkül, többfelé 20 Celsius-fok feletti maximumokkal. Vasárnap és hétfőn viszont némileg mérséklődik a nappali felmelegedés, és csapadék is várható.

 

(Forrás: Origo)

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés