×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6043

Beköszöntött az ősz!

Értékelés:
(0 szavazat)

Hivatalosan is megérkezett az ősz

 

Ma van az őszi nap-éj egyenlőség. A nap-éj egyenlőség egy csillagászati esemény, amelyben a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján, ez évente kétszer fordul elő. Általában március 21. és szeptember 23. körül.

 

A nap-éj egyenlőség idején a Nap és a Föld középpontját összekötő egyenesre merőlegesen, a Föld középpontjában állított sík a földfelszínből a terminátornak nevezett gömbi főkört metszi ki, amely ekkor az egyenlítőre és minden szélességi körre merőleges, ezeket felezi, amiből következik, hogy az egész Földön nap-éj egyenlőség van.

 

A geometriai magyarázattól eltérően a nappal és az éjszaka hossza a definícióból adódóan ekkor sem azonos. Az egyenlítőn a nappal megközelítőleg 12 perccel hosszabb az éjszakánál, és az eltérés az egyenlítőtől távolodva egyre jobban növekszik. A pólusoknál fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka.

 

Ekkor látható a legszebb égi jelenség is az állatövi fény. Általában a napéjegyenlőség idejétől ajánlott keresni a halvány, ferde fénykúpot. Az állatövi fény a Naprendszerünk keringési síkjában lebegő apró bolygóközi por fénylése, ősszel ezt a napkelte előtti 1,5-2 órás időszakban figyelhetjük meg a keleti égen. A megpillantásához fényszennyezéstől és holdfénytől mentes égbolt szükséges. Így ajánlott felkeresni valamelyik hazai csillagparkot vagy olyan helyszínt, amelyről tudjuk, hogy a keleti égboltja kellően sötét. Az ősz során hajnali jelenség az állatövi fény, így a korán kelők élvezhetik a látványát igazán, de mivel egyre később világosodik, nem is olyan korai időpont lesz.

 

Az őszi nap-éj egyenlőség varázsát már a régi korokban is jól ismerték. Az asztrológusok szerint a 2017-es őszi napéjegyenlőség fő jellemzője az egyensúly és a harmonizáció erőteljes energiája. Ezért a spirituális világban is nagy szerepe van ennek az eseménynek.

 

 

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés