Terrortámadás rázta meg Szentpétervárt

Értékelés:
(0 szavazat)

Robbanás történt egy szentpétervári metróállomásán

A sérültek között gyermekek is vannak, korábban már ismeretlen csomag miatt lezárták a metrót. A robbanás egy metróvagonban történt.

 

A földalatti robbanás után egy fel nem robbant pokolgépet találtak a szentpétervári metró harmadik állomásán hétfőn. Több mint tízen meghaltak és sokan megsérültek. Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz főügyész is kijelentette: terrortámadás történt. Valószínűleg házi készítésű repeszbomba robbant.

 

Egy gyanusított, egy feltételezett érintett

A hatóságok egy kirgiz származású orosz állampolgárt gyanusítanak a metrórobbantás elkövetésével, a támadó a 22 esztendős, Os városában született Akbarzson Dzsalilov lehet. Sajtóértesülések szerint Dzsalilov kapcsolatban állt Oroszországban betiltott csoportokkal. - jelentette be Biskekben a kirgiz GKNB biztonsági szolgálat szóvivője kedden.A Fontanka orosz hírportál kedden arról írt, hogy a hatóságok Dzsalilovot érintettség miatt körözik, de az öngyilkos támadás tettesének a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet tartják.


Arisev bűnrészességét - akinek a szentpétervári robbantás után nyoma veszett - a kazah külügyminisztérium és a rokonsága is kizártnak mondta. A TASZSZ hírügynökség keddre virradóra a rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írta, hogy a szentpétervári metrón egy közép-ázsiai férfi követett el öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt szíriai fegyveresekkel. A hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól.


"A robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta, a hasa magasságában" - mondta a TASZSZ-nak a névtelenül nyilatkozó forrás.


Tájékoztatása szerint a robbantó egyik, a robbanás következtében leszakított kezét vezetékekkel együtt találták meg, és szakértői vizsgálatra küldték. Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány szóródott szét.

 

Még egy nagy erejű bomba lett volna

Korábban két robbanásról szóltak a hírek, amit cáfoltak, de friss információk szerint egy fel nem robbant pokolgépet is találtak egy harmadik metróállomáson, a Ploscsagy Voszsztanyija megállónál. Az orosz vezetőséget már tájékoztatták az elkövetők szándékáról, és egy biztonsági kamera is felvette a támadás főszervezőjét. A hatóságok három napos gyászt rendeltek el a merénylet után.

 

Nincs magyar sérült

Magyar sérültről eddig nincs tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

A Szentpétervári Főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: külföldről: +7-812-999-0082 , helyben: 8-812-999-0082

A CNN információi szerint a merényletnek 11 halálos áldozata van.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés