Ma van a víz világnapja Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

„Szennyvizek? Tiszta vizet!”

Ez a mottója, a 2017-es víz világnapjának, amely idén a szennyvíz mennyiségének csökkentése, illetve a keletkező szennyvíz újrafelhasználási arányának növelésére fókuszál.


Ez az ENSZ-célkitűzés konkrétan azt a szándékot jelöli meg, hogy 2030-ig a jelenleginek felére csökkenjen a világon a kezeletlen szennyvíz részaránya, valamint növekedjen a szennyvíz újrahasznosításának és biztonságos újrafelhasználásának aránya.

 

A Víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak. A világnap abban a szellemben született meg, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

 

Ez utóbbira szellemében gyűjöttünk össze néhány elrettentő példát, amikor az emberi mohóság, felelőtlenség, de leginkább a globalizáció hatására a vízszennyezés olyan méreteket öltött, hogy azt képtelenség kordában tartani.


Brutálisan szennyezett vizek:
Számos szennyezett folyó állhatna elrettentő példaként - főleg az ázsiai térségben -, de talán a legdurvább ezek közül is az indonéziai Citarum-folyó. A nyugat-jáván található Citarumot milliók használják naponta a háztartási hasznosítástól, a mezőgazdasági és ipari felhasználásig. A legfőbb probléma, hogy több ezer üzem fekszik a folyó partján, amelyek folyamatosan öntik bele az ipari hulladékot a vízbe. Elvileg az üzemek számára előírták a folyó tisztását is, de ez csak nagyon ritkán történik meg, és büntetni is csak ritkán szoktak az ellenőrök.


Ezek után nem meglepő, hogy a Blacksmith Institute mérései alapján a folyó szennyeződése 1000-szer nagyobb, mint, ami az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság előírásában szerepel. Elég ránézni, hogy lássuk, milyen katasztrofális állapotban van a Citarum-folyó:

 

 

Átláthatatlan a szennyeződés mértéke

 

A szennyeződés a tengereket sem kíméli. A Mexikói-öböl, az USA, Mexikó és Kuba háromszögébe eső rész, a világ egyik legnagyobb halálzónájáról is ismert. Az öböl vize a mezőgazdaság határásra nitrogénnel és foszforral szennyezett, ettől pedig a térség vize olyan alacsony oxigéntartalmú, hogy a halak elpusztulnak benne.

 

Az Atlanti-óceán másik, híresen szennyezett térsége az észak-atlanti. Hírnevét nagyban köszönheti a North Atlantic Garbage Patch elnevezésű gigantikus szemétszigetnek, amelyet az észak-atlanti áramlat keringet. 1972-ben fedezték fel a szigetet, amely azóta még nagyobb lett. A tudósok több száz mérföldre saccolják a szélességét, melynek egy négyzetkilométere 200 ezer hulladékdarabkából épül fel.

 

Halálzóna és hulladéksziget a bekarikázott részeken

 

Ha azonban szennyezett vízről van szó, a legeslegért Oroszországba kell elmennünk. A Karacsáj-tó nem csak a legszennyezettebb vizek közül való, hanem az egyik legszennyezettebb térsége is a földnek. Köszönhetően annak, hogy a tó a maga egy négyzetkilométerével a Szovjetunió nukleárishulladék-lerakataként szolgált 12 évig, 1934 és 1957 között. Ebből kifolyólag az egész tó és környéke radioaktív. Egyes helyek már annyira szennyezettek, hogy maga az ott tartózkodás is 30 percen belül halált okoz.

 

Nem túl bizalomgerjesztő látvány

 


 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés