Az Alienek már a spájzban vannak?

Értékelés:
(0 szavazat)

Egy egész falka exobolygót fedeztek fel, melyik lehet a második Föld?

Egy nemzetközi kutatócsoport szerdán hatalmas tudományos bejelentést tett a földönkívüli élet témakörében, miután nem egy, hanem egyenesen hét Föld méretű exobolygót találtak a TRAPPIST-1 nevű rendszerben.


A TRAPPIST törpecsillag körül keringő bolygók közül ráadásul három a lakható tartományon belül található, ami azt jelenti, hogy még víz is lehet felszínükön.


Mivel először igazoltak ilyen nagy számban Földszerű bolygókat, ez nagy lendületet adhat az exobolygó kutatásnak – jelentették be a NASA által összehívott sajtótájékoztatón.

 

 

A Spitzer távcsővel nagyon pontosan meg tudtuk mérni a bolygók méretét, és előzetes méréseket végeztünk hatnak a tömegére is. Az egyik ilyen mérés kellő pontossággal utal arra, hogy az adott bolygó vízben gazdag lehet. Ez rendkívül izgalmas, mert ez a bolygó pont a lakható zónában van” – magyarázta Michael Gillon, a Liege-i Egyetem csillagásza.

 

Ez viszont nem jelenti azt, hogy hamarosan kapcsolatba lépünk az idegenekkel, és a 40 fényévnyi távolság sem túl hízelgő, néhány érdekes adat azért megjelent a Nature című szaklapban:


Például az, hogy a legtöbb bolygó sziklás felszínű, a legtávolabbi viszont egy jeges világ, amelyik úgy néz ki, mint egy óriási hógolyó. A bolygók mindegyike közelebb van a TRAPPIST csillaghoz, mint a Merkúr a Naphoz, de mivel egy törpecsillagról beszélünk (ráadásul jóval fiatalabb a Napnál), a lakható zóna is máshová esik ebben a rendszerben. Illetve érdekes az is, hogy olyan közel esnek egymástól ezek a bolygók, hogy ha felnézel az égre a szomszédos bolygók felhőzete is kivehető. Közelebb állnak egymástól, mint a Föld a Holdtól.

 

 

(forrás és képek: NASA)

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés