Dán lány a terrorizmus ellen Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Joanna Palanit az igazságérzete vezérelte, most az élete a tét

Eddig zömében arról hallhattunk, hogy a Nyugat-Európában élő menekültek hogyan radikalizálódnak az Iszlám Állam propagandájának és inetrenetes toborzóinak hatására, de van ellenpélda is: sokan döntenek úgy, hogy feladva a komfortot és a jóléti államok kényelmes életét csatlakoznak az ISIS elleni harcokhoz. Joanna Palani története is ilyen.


A dán politológus szakos lány, a közel-keleti válság kirobbanása után döntött úgy, hogy katonaként csatlakozik az ISIS  elleni harchoz, a nyugati szövetségesek által támogatott kurdisztáni pesmergák oldalán.


De mi vesz rá egy húszas évei elején járó egyetemistát arra, hogy felhagyva addigi életformájával, egy ilyen súlyos lemondásokkal járó ügy mellé álljon?


Joanna, három évesen Iraki menekültként érkezett Dániába, motivációját is ezzel indokolta, hogy vállalja a terrorállam elleni harcot. Az egyetemista lányt kiképezték, ezt követően pedig hónapokig harcolt terepen mesterlövészként, elsősorban Szíriában és Irakban.

 

Ahelyett azonban, hogy visszatérve a hősöknek járó babérkoszorúval illették volna, 2015 szeptemberében, amikor hazament Dániába egy 12 hónapos utazási tilalmat rendeltek el ellene, amíg a hatóságok kivizsgálják, vajon nem dzsihadista-e. Közben az ISIS is vérdíjat tűzött ki a fejére, emiatt pedig otthon nem érezhette magát biztonságban, folyamatosan mozgásban kellett lennie, nem tartózkodhatott három napnál tovább egy helyen.


2016 nyarán a tiltás ellenére ismét útnak indult, hogy csatlakozzon harcoló társaihoz, azonban az utazási tilalom Qatarban utolérte, ahol elfogták a reptéren, 2016 decemberében pedig átadták a dán hatóságoknak. Ezután fogházba került. Jelenleg eljárás zajlik ellene terrorizmus vádjával - az eljárás a dán szigorítások miatt indult, mellyel a polgárháborús területekről érkező dzsihadistákat szeretnék kiszűrni.


A történet pedig nem happy enddel ér véget. Joannának jelenleg nincs lakása, családja is eltávolodott tőle, elmondása szerint elvesztett mindent, míg ügyéért harcolt.


(Eduline/Daily Mail, borítókép: featureshoot.com)
 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés