×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6042

Nyomtatás

Kizárható a műszaki hiba Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Még keresik a baleset kiváltó okát

A hatóságok még keresik a múlt péntek éjjel történt tragikus buszbaleset okát. A Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárait és diájait szállítota az a busz, ami Verona közelében egy betonpillérnek csapódott és kigyulladt. A műszaki hibát  a szigorú ellenőrzésekre hivatkozva egyellőre kizárják a lehetséges magyarázatok közül.

 

Szigorú szabályok vonatkoznak az olyan busz társaságokra melyek az ominózus sítáborhoz hasonló külföldi, vagy beföldi utakon szállítják az embereket. A nemzeti Közlekedési Hatóság kötelezővé tette az éves vizsgát, illetve mind a belföldi, mind a külföldi utakra járó buszoknak Nemzeti Időszakos Vizsgálati Bizonyítványt kell szerezniük, ami bizonyítja, hogy a járművel minden rendben van. Arról nem is beszélve, hogy a 8 évesnél idősebb, vagy 600 ezer kilóméternél többet ment buszoknak fél évente karbantartási naplót kell vezetniük. A táborozókat szállító busztársaságot jelenleg a hazai piacon az egyik legmegbízhatóbbként tartják számon.


Az olyan társaságoknál melyek rendszeresen karban tartják a buszokat és minden kötelező vizsgálatnak alávetik a járműveket, szinte kizárt a műszaki hiba. Bár az újabb buszokon sokkal modernebb a felszerelés és a biztonsági rendszer, valószínűleg azok sem tudták volna elkerülni az ütközést. A gyerekeket szállító busz is rendszeres karbantartáson vett rész, illetve jól működő biztonsági rendszere volt. Az, hogy minden egyszerre romoljon el szinte kizárt egy ilyen felszereltségű járműnél. A hasonló baleseteknél nem csak a busz állapota, de az út minősége, a látási viszonyok, és az emberi tényező is nagy szerepet játszik. A külföldi utakon a szabályok szerint minimum két sofőrnek kell lennie, akik naponta fejenként maximum 10 órát vezethetnek. Továbbá négy és fél óránként 45 perc pihenőt kell tartaniuk. A sofőrök a balesetet megelőzően váltották egymást. Azt, hogy a sofőrök tartottak-e pihenőt, a buszokban egy tachográf rögzíti és ennek adatai évekre visszamenően ellenőrizhetők.


Az olasz és magyar hatóságok együttes munkája révén remélhetőleg hamarosan fény derül arra, hogy pontosan mi okozhatta a tragikus balesetet.

 (Index)