Ezek a legkelendőbb művek a könyvtolvajoknál

Értékelés:
(0 szavazat)

A könyvtolvajok köztünk járnak

Nem olyan feltűnő tevékenységük, az esti híradóban nem láthattok efféle szalagcímeket: „Esterházy Pétert loptak el egy körúti könyvesboltból, a rendőrség nagy erőkkel keresi a tettest”. A felszín alatt mégis komoly iparág épül a könyvek meglovasítására.


Nagy-Britanniában manapság inkább Harry Potterre specializálódnak a tolvajok, míg kanadában a japán sztáríró, Murakami Haruki a menő. Ez utóbbiról egy kanadai könyvkereskedő beszélt a CBS Newsnak, a decemberi statisztikák alapján. Régebben jobban ment Kerouac vagy Ginsberg, de az ízlés már csak ilyen: koronként változik.


Aki azt gondolja, hogy a rablók hátravetett piros sálat és teknőckeretes szemüveget viselő műértők, azt ki kell, hogy ábrándítsuk: a tolvajok általában az eladási listákból indulnak ki és a legkelendőbb könyveket lovasítják meg, amit aztán könnyedén értékesíthetnek.


A tolvajok biztosra mennek, ha a boltból csak 1-2 könyv tűnik el, az olyan kis tétel, hogy a hatóságok komoly nyomozómunkát nem áldoznak rá. Ráadásul sok, használt könyvekkel üzletelő bolt kérdés nélkül felvásárolja a lopott példányokat.
 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés