×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 109

Sértegetésért börtön!

Értékelés:
(0 szavazat)

Akár három év börtönnel is büntethető, ha valakit megsértünk a közösségi oldalakra írt bejegyzésünkkel.

Így döntött a grenadai törvényhozás. A rendőröknek pedig kötelező kitenni a Twitter azonosítójukat az egyenruhára. Erős túlzásnak tűnik a grenadai parlament által elfogadott új törvény, mely szerint akár 3 évre börtönbe kerülhet az, aki valakit megsért valamely közösségi oldalon. Elvin Nimrod, grenadai, jogi ügyekért felelős minisztere a következőképp indokolta a döntést:

„Egyre több gondot okoztak az online felületeken tapasztalható rosszindulatú megjegyzések. Meg kellett teremteni a jogi alapjait annak, hogy gátat szabhassunk a személyeket, és esetenként vállalkozásokat rossz hírbe hozó megjegyzéseknek.”

Ahogy elfogadták a jogszabályt, rögtön a támadások kereszttűzébe került

Ezzel indokolta a miniszter miért alkották meg a jogszabályt, ami azonnal a támadások kereszttüzébe került. Ha azt írom valakiről, hogy nagy fülű, az most sértés, vagy ténymegállapítás? – teszi fel a kérdést az egyik blogger. És a bíróság, majd egy vonalzóval hozza meg a döntést?

A szabályozás szerint egy formanyomtatvánnyal a rendőrség felé kell jelenteni, ha valakit az interneten ér rosszindulatú megjegyzés, és a bíróság hivatott eldönteni, hogy a bejegyzés valóban sértő-e. Akit bűnösnek találnak, akár 37 ezer dollárra is büntethetik, sőt legrosszabb esetben három év börtön is kiszabható – írja a szerverdiszkont.hu.

A miniszter szerint az állampolgároknak meg kell tanulni úgy használni az online felületeket, hogy tekintettel vannak másokra. És ki tudja, ha jogszabály beválik, lehet legközelebb az állandóan panaszkodókra vagy éppen a túlzott lájkolókra csap le a törvény szigora – elmélkedik a Time publicisztikája.

Grenadában a mindennapokat teljesen behálózza az internet és a közösségi média. Ebben a kormányzatnak vezető szerepe van. Annak érdekében, hogy a közigazgatás minél könnyebben elszámolható és elérhető legyen, minden rendőrautónak és minden rendőrnek egyedi Twitter azonosítója van. Az azonosítót pedig jól látható helyen, az egyenruhán is el kell helyezni.

A Karib-szigeteki miniállamban büntetnek más, valóban rosszindulatú online tevékenységeket, így az online személyiség lopását, vagy ha valakit az on-line felületeken követnek és zaklatnak. A jogszabály kezeli a gyermekpornográfia ügyét. Akit ilyen ügyben találnak vétkesnek, akár 20 év szabadságvesztésre is ítélhető.

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés