×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 116

Nyomtatás

Megéri a saját lakás? Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Lelkileg fontos, befektetésnek borzalmas.

Robert Shiller – akinek még meleg a közgazdasági Nobel-díj a zsebében- befektetői szemmel vizsgálta meg az amerikai lakáspiac 1890 és 1990 közötti alakulását s arra a következtetésre jutott, hogy az szinte semmilyen értékelhető reálhozamot nem termel, így érdemes inkább vállalkozásba fektetni saját lakás helyett.

Tanulmányában azt is leírja, hogy az otthonteremtést és a befektetést természetesen külön kell választani, a döntéshozatalkor pedig a nem számszerűsíthető tényezőket is figyelembe kell venni. Saját lakásban lakni ugyanis az emberek többsége számára nyilván nem csupán befektetést jelent, hanem lelki nyugalmat, biztonságérzetet, azt a tudatot, hogy nem kell főbérlőkhöz alkalmazkodni, és akkor festem vörösre a falat, amikor én akarom. Így aztán érthető, hogy hiába vannak tisztában az emberek a lakásvásárlás hátrányaival, nem szívesen mondanak le erről, s élik le életüket évenként összecsomagolva és új helyre költözve.

Ezeket a körülményeket figyelembe véve tehát Shiller két lényeges tanácsot fogalmaz meg: egyrészt, hogy pusztán csak befektetési célból semmiképp ne vásároljunk lakást, másrészt pedig, hogy óvakodjunk a lakásvásárlástól azokban az időszakokban, amikor pezseg a piac. az általánosság ugyanis az, hogy amikor a hírekben azt halljuk, hogy az ingatlanárak évek óta évi 10 százalékkal emelkednek, és a lakáson csak nyerni lehet, a bankok pedig csak szórják a hiteleket, szinte biztos, hogy épp egy óriási összeomlás van készülőben.