×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 110

Ezért hagyják el a fiatalok Magyarországot Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

A szülők is támogatják a külföldi lehetőségeket.

A Jobline Pályaorientáció Kutatásából kiderül, hogy a szülők harmada külföldi továbbtanulást és közel felük külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tart gyermeke esetében. A reprezentatív kutatás rámutat arra, hogy az első számú motivációt a külföldi munka esetében a magasabb, értékarányosabb fizetések jelentik, ezt követi a nyelvtanulási lehetőség és a jobb karrier lehetőségek.

A kutatási eredmények azt igazolják, hogy a szülők 6 százaléka kifejezetten külföldi továbbtanulási lehetőségen gondolkozik, míg 22 százaléknál a külföldi és a hazai lehetőségek egyaránt számításba jöhetnek. A legnépszerűbb célország az Egyesült Királyság, ezt követi Németország és Ausztria, végül az USA. Bár a családok nagy része tisztában van azzal. hogy a külföldi tanulás magasabb költségekkel és a többletköltségekkel jár, azonban sokan nem tudják megbecsülni a tanulmányok díját és az azon felüli kiadásokat.

Ami a külföldi munkavállalást illeti, a vizsgálat eredményei igazolják, hogy a szülők csaknem fele (45 %) valószínűnek tartja, hogy gyermeke külföldön is megpróbál majd munkába állni. Az eredmények szerint minél alacsonyabb végzettségre számít a tanuló, annál valószínűbbnek tartják szülei a külföldi munkavállalást. A várhatóan diplomát szerzők esetében a szülők 40 százaléka, míg az érettségiig eljutók szüleinek 68 százaléka tartja valószínűnek, hogy gyermeke nem Magyarországon helyezkedik el.  Érdekesség, hogy a szülők háromszor nagyobb esélyt adnak a végleges külföldön maradásnak, ha azt megelőzően külföldön is tanulnak a fiatalok. A külföldi tanulást és munkavállalást egyébként a szülők már korán, a fiatalok idegennyelv-oktatására fordított jelentős összegekkel támogatják, hiszen úgy gondolják, a sikeres elhelyezkedésnél a nyelvtudás a legfontosabb tényező.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés