×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 115

Hogyan keressünk albérletet?

Értékelés:
(0 szavazat)

Néhány jó tanács a diákoknak.

A hallgatóknak, diákoknak szeretnénk segíteni, hogy ha tehetik, elkerüljék a kellemetlen helyzeteket a budapesti albérletkeresésben. Sok diák vágyakozik fővárosunkba az egyetemi évei alatt és többségük az ismerősökkel együtt szeretne albérletet kivenni, azt preferálják. Négy szempontot említenék, amire jó ha ügyelünk lakáskereséskor

1. Szánjunk rá elég időt, mert kevés a jó lakás jó áron!

Egyik bérlői tévhit, hogy sok a kiadó lakás, tehát könnyen találok magamnak megfelelőt. Majd jön az első pofon: „Úr isten, mi ez a sok szemét és lakhatatlan kóceráj, ennyiért!” Fontos, hogy nincs minden igényünket kielégítő és pénztárcánknak megengedhető tökéletes albérlet, ezért kompromisszumokat kell kötnünk, csak nem mindegy, hogy milyet és mennyiért. Ezért legalább 1 hónap minimális keresési idővel számoljunk. Ez az optimistább. A pesszimista hozzáállás inkább 3 hónap, főleg akkor, ha tényleg vannak olyan elvárásaink, amiből nem akarunk engedni.

2. Reális elvárások reális áron, mert a budapesti albérletek drágák!

Vigyáznunk kell, mert akad olyan ravasz tulajdonos, vagy körmönfont ingatlanügynök, aki gyorsan arra kérhet minket, hogy minek itt beszélgetni vagy fényképeket nézegetni erről a „csoda/álomotthonról” inkább jöjjön el és nézze meg, mert még lemarad. Aki ilyet mond nekünk és próbál terelni, ahelyett, hogy az tenné, amit kérünk, arra ne is szánjunk több időt. Ez mindig azt jelenti, hogy meg akarnak minket vezetni és szinte ránk akarják erőszakolni majd azt a lakást, ahonnan alig tudunk majd szabadulni.

3. Képek nélkül ne egyeztessünk időpontot, azaz a zsákbamacskát nem szeretjük.

Ma mindenki az interneten keres először, ezért a vizuális érzékeinkre kell hagyatkoznunk. Ha ott találunk fényképes hirdetést, de nem elég fényképpel, akkor kérjünk nyugodtan további képeket. A bérlők többségének tipikus hibája, hogy kerüli a kommunikációt és gyorsan belemegy az első találkozóba.

4. Tegyük fel legfontosabb kérdéseinket e-mailen vagy telefonon, mielőtt időpontot egyeztetnénk.

Mennyi pontosan a bérleti díj? – mert néha az sem egyértelmű a hirdetésekből.

Mennyi pontosan a kaució? – sokszor nem írnak róla.

Mennyi a közös költség és mit tartalmaz? – ritkán lehet vele találkozni, pedig fix.

Milyen fűtés van? – nagyon fontos, mert nem mindegy, hogy milyen díjat fizetünk és hogyan, hiszen házanként más és más fűtés díjak lehetnek.

Jó lakáskeresést kívánunk mindenkinek!

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés