×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 107

Azért a Bank az úr

Értékelés:
(0 szavazat)

A Kúria precedens értékű döntést hozott ...

az OTP bankot perelő ügyfél ítéletében azzal, hogy nem semmisítette meg a hitelszerződést, ahogy az történt másodfokon.

A per tárgya röviden: az adós álláspontja szerint az OTP Banknak tételesen fel kellett volna tüntetnie az árfolyamrést, mint költséget a szerződésben, ez azonban nem történt meg, így a felperesek szerint a szerződés semmis. A két és fél éve kezdődött a pereskedésben, első fokon a bank, másodfokon az adós javára döntöttek, így az ügy a Kúria elé került.

Az ítélethirdetés pattanásig feszült légkörben zajlott, a tárgyaló terem teljesen megtelt, a hitelkárosultakkal. Végül a Kúria úgy adott igazat a bankot perelő ügyfélnek, hogy annak valójában az OTP örülhetett, hiszen nem nyilvánította semmisnek a szerződést, hanem a kifogásolt részt utólag belenyúlva a szerződésbe annak részévé tette. Az ítéletet óriási felháborodás követte mind a tárgyaló teremben, mind a Kúria előtt összegyúlt tömeg körében.

Ha a Kúria megsemmisítette volna a szerződést, az lavinát indíthatott volna el, több tízezren, indíthattak volna pert a szerződés felbontása érdekében. Ez azt jelentette volna, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotott, vagyis csak a tőkét kellett volna visszafizetnie, a kamatokat és egyéb járulékos költségeket nem- mondta a Blikknek Lázár Dénes, felperes jogi képviselője.

Érdekesség, hogy tegnap Horvátországban a devizahitelesek nyertek első fokon abban a perben, amelyet egy fogyasztóvédelmi cég indított a svájci frankban felvett hitelek jelentős drágulása miatt. Az ítélet indoklásában kimondja, hogy a bankok egyoldalúan, a hitelesek kárára módosították a kamatokat. 

Tovább a kategóriában: Igazi kincsre lelt egy ovis »
©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés