×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 110

Házat tessék!

Értékelés:
(0 szavazat)

Megnövekedett az ingatlanhirdetések száma.

A tavalyihoz képest kétszeresére nőtt az ingatlanhirdetések száma. Egy év alatt számos régióban megugrott az eladásra kínált ingatlanhirdetések száma. Az egyes megyék között lehetnek eltérések, de jól látható a tendencia, hogy az emberek egyre inkább szabadulnának ingatlanjaiktól. Budapesten és Pest megyében például nagyjából kétszer annyian adnák el lakásukat vagy házukat, mint az előző évben. Ehhez képest viszont nem nagyon akarnak csökkeni a négyzetméter árak.

Érdekes azonban, hogy bár az ingatlanhirdetések számának megugrása az egész országra jellemző, viszont jelentős különbségek figyelhetők meg az ország egyes területei között árak tekintetében. Budapesten 220 ezer Ft/m2, Nógrádban viszont mindössze 88 ezer Ft. Érdemes egy percre elgondolkodni, hogy eszerint egy budapesti ház árából két és fél házat vásárolhatunk Nógrád megyében, de egy lakás is kétszer annyit ér Pest megyében, mint Baranyában.

A dolog pikantériája, hogy nemhogy nem csökkentek a négyzetméter árak az eladásra kínált ingatlanok számának emelkedésével, hanem még emelkedtek is. A Jófogás kutatásai alapján, míg tavaly nagyjából 184. 700 Ft-ba került egy budapesti ingatlan átlag négyzetmétere, addig idén már 17 ezerrel többet kell fizetnie a vállalkozó szelleműeknek. Ami az eladók szempontjából meglehetősen előnyös. Nem mindenhol emelkedtek szerencsére az árak, így Komárom-Esztergom megyében sem, ahol 5 ezer forinttal kellett kevesebbet fizetni egy négyzetméterért. Összességében Summa summarum, 2013 szeptemberében a főváros mellett Pest, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye került a legdrágább ingatlanok dobogójára, a legolcsóbbak térképén pedig Nógrád megye mellett Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megye látható.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés