Diákmunka botrány: közbeszólt a NAV Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Mindenki rosszul járt az I Love Diákmunka fizetésképtelenségével

 

Hétvégén robbant a hír, hogy a fizetésképtelenné vált I Love Diákmunka iskolaszövetkezet bajba jutott diákjain azok a multicégek segíthetnek, ahol a diákok dolgoztak. Az érintett cégek - a hvg.hu információi szerint a Rossmann, a Müller vagy a DM - diákokat megsegítő akciója azonban dugába dőlni látszik: közbeszólt ugyanis az adóhatóság, ezzel pedig mindenki rosszul járt.

 

Az eredeti terv az lett volna, hogy az érintett cégek egy jogi megoldást kihasználva közvetlenül fizették volna ki a diákokat a becsődölt szervezet helyett. A NAV viszont azzal jelentkezett, hogy a diákszövetkezet által felhalmozott adótartozás fedezeteként minden pénzre szükség van, ez pedig ellehetetlenítette, hogy a cégek közvetlenül fizethessenek a bérükre váró fiataloknak.

 

A kialakult jogi gubanc trükkje az, hogy a tartozások kiegyenlítésére vonatkozó jogszabály alapján a diákok szerződése után járó összeget a cégek csak az adóhatóság által adott letéti számlára utalhatják át. Vagyis hiába vállalnák át a kifizetést, az rögtön az adóhatósághoz kerülne.

 

A NAV közbelépése érzékenyen érintheti az érintett cégeket, hiszen a diákok kifizetése PR szempontból is jól jött volna – a megmentő szerepében tűnhettek volna fel az ügyben –, valamint az ágazatban uralkodó munkaerőhiány miatt érdekük is, hogy megtartsák a diákokat.

 

Mégis a legrosszabbul a bajba jutott diákok jártak, mivel így a bérüket a cégek gyorsreagálású segítsége nélkül csak egy bonyolult és hosszadalmas jogi huzavona után kaphatják meg. Mindeközben itt a nyár, a gyerekek között bizonyára sokan voltak úgy, hogy részben vagy egészében ebből a pénzből fedeznék nyaralásukat.

(hvg.hu)

©2022 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés