Szegényebbek az amerikai gyerekek, mint a szüleik

Értékelés:
(0 szavazat)

Olvad a cukormáz az amerikai álmon

Az amerikai álom az USA mítosz egyik legmarkánsabb tartópillére, az Egyesült-Államok kultúrájának alapja, amelyet a tömegmédia folyamatosan közvetít a világ számára. Ez az álom azonban úgy tűnik egyre halványabb és elérhetetlenebb az amerikaiak számára. Bár az elmúlt 36 évben az amerikai GDP megduplázódott, a gazdaság pörög, mint a gép, az egymást követő generációknál viszont egy elszegényedési tendencia látszik az ötvenes évektől kezdődően.

 

Az „álom” aranykora a világháborút követő időszak volt, a háború következtében felpörgő gazdaság eredményeként az 1940-ben születettek 92 százaléka szüleinél magasabb életszínvonalon élt. Ez az arány az 1950-es években 79 százalék, miközben az 1980-ban születetteknél csak 50 százalék mondhatta el magáról ugyanezt. A romlás pedig nem állt meg a mai napig sem.

 

Ez egyrészt magyarázható a gazdasági válsággal, aminek nyomait látjuk az idei elnökválasztáson is. Míg az USA még mindig foggal-körömmel ragaszkodik nagyhatalmi státuszához, egyre nagyobb az elégedetlenek tömege, miután több térség – ezek rendszerint hagyományos iparvidékek – szegényedett el a gazdaság bedőlésével, és marad le az életformáról, amely még mindig a tömegkultúra zászlóján szerepel: az amerikai álomról.

(borítókép: economist.com

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés