×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 108

Nyomtatás

Tenni a jóért

Értékelés:
(0 szavazat)

Egy falat kenyér is segítség

A jótékonykodás elsősorban nem anyagi segítségnyújtást jelent, így a segítség pénzben aligha mérhető.  A tehetős sztárok számára nem okoz gondot 1-2 millió forintos adományozás, diákként azonban nincs lehetőségünk ilyen volumenű pénzbeli gesztusokra, de van ezer más módja is a jótékonykodásnak.

Egy falat kenyér is segítség

A világot érintő éhezési problémák sajnos nálunk is jelen vannak, rengeteg nehéz körülmények között élő embernek kenyérre sem futja, nemhogy átgondolt, egészséges táplálkozásra. A felmérések megdöbbentő adatokat mutatnak: Magyarországon ma minden 50-ik ember éhezik, közülük minden tízedik gyermek. Míg sokan horribilis mennyiségű ételt dobnak ki nap mint nap, undorral kapirgálnak a menzás kosztban, mások, a közvetlen környezetükben is rendszeresen éheznek. Szörnyű belegondolni, mennyi ember lakna jól már csak a fel nem használt, kidobott élelmiszerekből, ételekből is. Hogyan tehetnél Te is ezekért az emberekért valamit? Elsősorban azzal segítesz, ha nem pazarolsz. Olyan világban, ahol sokan csak 2-3 naponta tudnak bármit is enni, fogyasztásra alkalmas ételt, kenyeret kidobni óriási felelőtlenség. Majdnem minden önkormányzat lehetőséget biztosít a megmaradt élelmiszerek átvételére és a rászorulók közötti kiosztásra, de szép számban vannak olyan szervezetek is, amik kifejezetten erre specializálódtak. A tartósított élelmiszerek mellett főleg olyan alap dolgokat fogadnak hálásan, mint egy csomag tészta vagy egy kiló cukor. De ha holnap becsomagolod az otthon megmaradt ételt és közvetlenül egy hajléktalannak adod, azzal is óriási segítséget nyújtottál: ma már biztosan eszik valamit.

 

A felfüggesztett kávé esete

A legújabb, interneten keringő történet szerint egy olasz vendéglátó-ipari egységben lehetőség van az úgynevezett felfüggesztett kávé vásárlására. Ez annyit jelent, hogy a betérő vendégek a saját fogyasztásukon felül kérnek még egy csésze kávét, amit kifizetnek, de nem fogyasztanak el, az így talonban maradt „felfüggesztett” italt a rászorulók a nap bármely része alatt igénybe vehetik. A fagyos tavaszi időjárásban ez a pár deci friss kávé az életet jelentheti, cukorral és tejjel pedig egy kevéske kalóriát is jelent aznapra. A kávé csak egy kiindulási pont, ugyanezzel az elvvel lehetne akár élelmiszert vagy meleg ételt is eljuttatni a rászorulókhoz. Talán szentimentálisnak és kicsit hihetetlennek tűnik a történet, de az ötlet önmagában elgondolkodtató és igazán hasznos, kivitelezhető módja a segítségnyújtásnak.

Az adóval is segíthetsz!

Egy másik, évek óta működő opció az adód egy százalékának a felajánlása. Ha nem rendelkezel jövedelemmel, akkor a családodban, baráti társaságodban biztosan akad olyan, aki tudna segíteni ezzel az egyszerű, de sokak által mégis kihasználatlan módszerrel. Hiába a tengernyi felhívás és reklám, rengeteg ember továbbra sem tud róla, hogy az éves adóelszámolásnál lehetősége nyílik egy százalékot jótékony célra ajánlani. Ez semmilyen érezhető anyagi ráfordítással nem jár, hiszen adózni mindenki köteles, a kimért összeget annak is ki kell fizetnie, aki nem használja ki a lehetőséget: ha valaki nem rendelkezik az adója egy százalékáról, úgy az az összeg az államkasszájába megy.

Nyilvánvalóan mindenki számára nyűgös papírmunkával jár az éves adóbevallás elkészítése és leadása, azonban az egy százalékos felajánlás sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk. Minden adózónak joga van eldönteni, hogy milyen célra fordítja a felajánlást, ehhez segítséget nyújt az Adó Egy Százalék lista, ahol kiválaszthatja, hogy melyik ügy részére szeretne támogatást adni. Az elcsépelt, de örökérvényű mondás igazán helytálló ebben az esetben: adni jobb, mint kapni. Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem szorulunk anyagi segítségre, azt ezzel az egyszerű lépéssel tudjuk a legjobban megbecsülni, nem utolsó sorban jóleső érzés tudni, hogy a munkánk után adózott összegből segítettünk egy fontos probléma megoldásában. A lista mindenki számára elérhető és könnyedén áttekinthető a www.tetalap.hu weboldalon, ahol valamennyien a lelkiismeretüknek megfelelően dönthetnek a felajánlás céljáról. Ebben az évben a 2012-es adatok szerint 12.413.500 forint volt az adományok átlagos összege.

Amit a felajánlásról tudnod kell

Ahogy azt a fentiekben már említettük, minden évben lehetőség van az 1 százalékos felajánlásra, akár évente más-más szervezet részére is. Miután kiválasztottuk a támogatni kívánt szervezetet, az adóbevallás során nyilatkoznunk kell a kedvezményezett kilétéről. Ha az elhatározás megszületett, már csak a kiválasztott adószámára van szükség, ezután nyomtatott illetve elektronikus formában a nyilatkozatot a támogatott szervezethez juttatják el. Átlagosan 5500 forintot ér egy felajánlás, ezért érdemes odafigyelni a nyomtatvány helyes kitöltésére, a hibásan elküldött dokumentummal nem tudnak segíteni.

Önkéntesként segíteni

A felsorolt lehetőségek mellett nem szabad megfeledkeznünk az önkéntes munka jelentőségéről. Hálásnak kell lennünk, ha nem szorulunk segítségre, ezt a hálát pedig a szabadidőnkhöz mérten önkéntes munkában is kifejezhetjük. Az önkéntesség olyan munka, amit az emberek egyénileg vagy csoportosan, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Legyen az ételosztás vagy környezet megóvása, az ingyenesen elvégzett munka mindig megtérül, igaz, nem anyagi úton, hanem valami sokkal nagyobb, pénzhez nem mérhető dologgal. Azzal a ténnyel, hogy tettünk valami igazán jót. Nem mellesleg az így elvégzett munka alatt olyan tapasztalatokat és tulajdonságokat szerzel, amelyek egész életedben hasznosak lesznek: az önkéntes munkát végző fiatalok sokkal könnyebben ismerkednek, ügyesebben kommunikálnak, talpraesettebbek és mindenekelőtt tényleg fontos számukra a világ jobbá tétele.

Hogyan jelentkezhetek önkéntesnek?

Az Önkéntesség Elterjesztése Magyarországon nevű program számos alkalmat kínál a jótékonykodásra, valamint a www.onkentes.hu oldalon jelentkezni is tudsz. Itt kiválaszthatod, hogy milyen jellegű közhasznú tevékenységet szeretnél végezni, az adminisztrációs munkától a telefonos segélyszolgálatig rengeteg féle verzió adott, emellett arról is dönthetsz, hogy konkrétan melyik szervezetnek szeretnél segíteni.

A felsorolt jótékonykodási fajták mellett sok-sok más módon is segíthetsz a jó ügy érdekében, de a legfontosabb az, hogy akarj tenni valamit. Nem elég könnyes szemmel, szomorúan nézni a sokkoló képsorokat az éhező gyerekekről, vagy a kihalóban lévő jegesmedvékről, lehetőséged van tényleg részt venni a világot, így téged is érintő problémák megoldásában és életeket menteni! Sokan azt gondolják, hogy a jótékonykodás csak pár fém érme bedobását jelenti egy bajbajutott reszkető kézbe, de a dolog ennél milliószor komplikáltabb. Valóban segítség, ha aprót adsz a kéregetőnek, de ez csak egy pillanatnyi részmegoldás. Ennél pedig sokkal többet is tehetsz, a döntés csak rajtad áll!