Diákhitel 3 Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Kinek, mennyiért?

A Magyar Nemzet keddi számában jelent meg egy interjú Bugár Csabával, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójával, aki nem tartja kizártnak, hogy bevezessék a Diákhitel hármat. De vajon kinek járna és megéri-e?

 

Átalakulóban van a világ és az oktatás is. Bár még mindig a diploma számít a legnagyobb presztizsnek, már nem jelent kizárólagos előnyt a munkaerőpiacon, és az egyetemen elsajátított képzések sem adnak kőbe vésett tudást, amit időről-időre ne kellene bővíteni, kiegészíteni egyéb képzésekkel. Ilyenkor értékelődnek fel az olyan szakma- és gyakorlatspecifikus, rövidtávú képzések, amelyeket az OKJ nyújthat. Bár itt is nagyon körültekintően kell megválogatni, mihez nyúlunk, mely szakmák és képzések hasznosak, és melyek jelentenek ablakon kidobott pénzt, a gyakorlati tudás a legtöbb esetben aranyat ér. 

 

Éppen ezért a Diákhitel 3., a vezérigazgató elmondása szerint a OKJ-s képzésekre fókuszálna, valamint az élethosszig tanulás jegyében 40 éves kor felett is fel lehetne venni a kölcsönt. Bár a hitel jó megoldás, hogy a hallagtó a négy éves időszakot viszonyalgos anyagi biztonságban tudja maga mögött - amelybe olyan tényezők is beletartoznak, mint az albérletfizetés -, ha lehet, mi inkább a diákmunkát javasoljuk, hiszen az később mint gyakorlat beleírható az önéletrajzba is, és a hallgató nem úgy kezdi meg felnőtt életét, hogy a törlesztőrészleteket kell visszafizetnie.

 

Jól meg kell fontolni tehát a Diákhitel felvételét, a 2001-es alapítás óta idén júliusig 20 ezer Diákhitel-szerződést kellett felbontani a törlesztések elmaradása miatt. Jelenleg sem fizet 3 ezer adós. Ugyanakkor az elmúlt 15 évben 373 ezer hallgató vett már fel diákhitelt és egyharmaduk már vissza is fizette tartozását - mondta Bugár Csaba a lapnak. 

(Fotó: nol.hu)

 

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés