Célkeresztben: Panama

Értékelés:
(0 szavazat)

Panama-dossziék

Szinte már általánnosá vált, hogy egy kicsiny közép-amerikai ország, Panama folyton-folyvást gazdasági botrányok szereplőjeként tűnik fel a történelem lapjain. Ezúttal offshore-cégek ürügyén lett ikon, az ún. Panamai-dossziákkal. A nyilvánosságra hozott 11 és félmillió irat a Mossack Fonseca ügyvédi iroda juttatta el oknyomozó újságírókhoz és  a világ politikai és cégvezetőinek, illetve társadalmi szereplőinek külföldi cégekre vonatkozó adatait tartalmazza. 

 

Az offshore-ozás önmagában nem bűn

 


Bár etikailag megkérdőjelezhető, mégsem illegális, ha egy cég a hazai és az offshore ország törvényeit tiszteletben tartva működik, és ezzel adóelőnyöket ér el. Gond akkor van, ha az átláthatóság sérül és az ellenőrzés hiányát kihasználják az érintettek, ha a valós, illetve bevallott tevékenységük elválik egymástól. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint csaknem 700 vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további ötezer hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz. Főként ingatlanügyekkel, kereskedelemmel, tanácsadással foglalkozó vállalkozásról van szó. A hazai offshore-ozók körében Ciprus, a Seychelle-szigetek és Suriname a három legnépszerűbb célország.

 

Bárhol-bármikor

 

A panamai kiszivárogtatás bárhol megismétlődhet és még nagyobb óvatosságra inti a szereplőket. Ahogyan azt a nyilvánosságra került adatok is bizonyítják, a múltat nem lehet végképp eltörölni, az akár tizenöt évvel korábban tett lépéseket, cégbejegyzéseket nem lehet majd meg nem történtté tenni, a nyomok megmaradnak.

 

(Haszon)

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés