×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 109

Brutálisan nő a készpénzfelvétel díja

Értékelés:
(0 szavazat)

Ötször annyiért juthatunk ősztől a pénzünkhöz

Saját bankjegykiadóból a 2012-es díjakhoz képest átlagosan ötször annyiért juthat valaki a pénzéhez, de még a netes átutalások ára is többszöröződik – írja Az Én pénzem pénzügyi portál. A megemelt tranzakciós illeték ősztől minden korábbinál jelentősebb áremelésre kényszeríttette a bankokat.

Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából (ATM) felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti átlagosan 103 forint helyett ősztől 514 forintot kell kifizetnie. (Egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség.) Ebből átlagosan 405 forint az átlagos tranzakciós díj, ami az államhoz kerül – idézi Az Én pénzem pénzügyi portált a hvg.hu.

Különösen sokba kerül, ha valaki a bankpénztárban akar hozzájutni a saját pénzéhez. A készpénzkifizetés most még hatezer forintos felső díjkorlátját 250 ezer forintra emeli a Volksbank. Másutt viszont egyáltalán nincs korlát. Igaz, a tavalyi 30 számlacsomagból idénre nyolc marad, melynél egy tranzakció ingyenes és öt, amelynél kettő bankpénztári tranzakció is az. Jelentősen nőnek a saját bankon kívüli átutalások költségei is – írja azenpenzem.hu.

Míg 2012-ben még többségben voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt ez a tranzakció, őszre ötre fogyatkozott az ingyenes lehetőséget biztosító számlák száma – de ezeknél is kemény elvárásoknak kell megfelelni (a jövedelem, a befektetés vagy éppen a számlahasználati aktivitás terén). Egy 25 ezer forintos átutalás tavaly átlagosan 130 forintba került, ha telefonon, 78 forintba, ha neten indította valaki. Őszre ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek (a kedvezményeket is figyelembe véve). 

Tovább a kategóriában: « Tenni a jóért Házat tessék! »
©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés