Nincs diplomád? Alapíts céget! Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Milliárdosok, akiknek összejött egyetem nélkül is

Gondoltad volna, hogy ha összeadjuk a Microsoft, a Zara és az Oracle alapítóinak diplomáit, az eredmény nulla lesz? Pedig így van.

 

Kezdjük is a sort mindjárt Bill Gatesszel, azzal a fickóval, aki 85,5 milliárdos vagyont tudhat magáénak és akit az elmúlt 21 évben tizenhatszor választottak a világ leggazdagabb emberének. Mr. Microsoft igen korán kezdte, már tizennégy évesen céget alapított, úgy hogy közben azért a tanulásról sem feledkezett meg. A fickó az 1600 pontos SAT vizsgán (körülbelül az érettséginek felel meg az Egyesült-Államokban), mindössze tíz pontot veszített, ami egyenesen a Harvardig repítette őt. Az egyetemet azonban nem fejezte be, egy év után úgy döntött, hogy barátjával Paul Allennel közös céget alapít. Így is lett: 1975-ben létrejött a Microsoft, a többit azt hiszem nem kell elmesélnem.

 

Ha van amerikai álom spanyol kivitelben, akkor Amancio Ortega története az. A fiatal Ortega apjához hasonlóan vasúti munkásként dolgozott, mielőtt tinédzser korában elszegődött volna egy La Coruña-i szabóságba, a Galába. Jobb nem is történhetett volna vele, 1972-ben már céget is alapított, a fürdőköpenyeket gyártó Confecciones Goát, ahol több ezer nőt foglalkoztatott. 1975-ben pedig a pali már divatcégben gondolkodott. Mivel a Zorba foglalt volt, Ortega a Zara mellett döntött. A ma már jól ismert brand mellett olyan márkák köthetők a nevéhez, mint a Massimo Dutti, a Stradivarius, a Pull and Bear és a Bershka. És mindezt diploma nélkül.

 

Az előző két milliárdos cégmogul sorsát ötvözi Larry Ellison. Ortegához hasonlóan nem volt könnyű gyerekkora: kilenc hónapos korában tüdőgyulladást kapott, emiatt az anyja lemondott róla, így a nagynénje és a nagybátyja nevelte fel. 48 éves koráig nem is találkozott a biológiai anyjával. Bill Gateshez hasonlóan pedig otthagyta az egyetemet. Először másodévesként az Illinois-i Egyetemet hagyta ott nevelőanyja halála miatt, majd a Chicagói Egyetemen tanult egy évet. De itt legalább megtanulta a programozás alapjait. A vége pedig happy end: 22 évesen Kaliforniába megy, ahol megalapítja az Oracle nevű céget.

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés