×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1312

A munkavégzők harmada pályaelhagyó

Értékelés:
(0 szavazat)

Meglepő adatok a foglalkoztatásról

A KSH egy kutatói a népszámálás adataiból kielemzték, hogy majdnem 4 millió dolgozó képzettsége mennyire felel meg az általuk ellátott munkának. - írja a Világgazdaság.

 

Az általuk vizsgált adatok kimutatják, hogy 4 millió dolgozónak majdnem a fele, azaz 41 százaléka képzettségének megfelelő, 15,6 százalékuk részben megfelelő és csaknem egyharmaduk nem megfelelő szakmában dolgozik.

 

A kutatók 485 fogalkozásra vontakozóan végezték el az összehasonlítást. Az elemzések azt mutatják, hogy jelentős számban vannak olyan foglalkozások, amelyeket nem kifejezetten arra kitalált iskolai végzettséggel, képzettséggel is el lehet végezni.

 

A szakemberek szerint, valószínűleg ilyenkor a munkavállaló által korábban megszerezett tapasztalat a mérvadó a döntésben, vagy az, hogy akár egy szervezett oktatás keretein belül megtanulhatók a munka elvégzéséhez szükséges ismeretek. Ilyen például a kereskedelmi és marketing terület, az adatbázis-elemzés, -üzemeltetés, az ügynöki, ügyintézői, ügyfélkapcsolati munka, valamint az újságírás-szerkesztés. De a törvényhozásban dolgozók, az államtitkárok és a miniszterek több mint fele sem rendelkezik olyan végzettséggel, amely elvileg feltétele lehetne a pozíció ellátásának.

 

A KSH kutatói külön hangsúlyozzák, hogy az olyan oktatási rendszer a megfelelő, amely alkalmassá teszi a jövendő munkavállalót a tanulás képességére, mert főleg így van lehetőség, hogy a foglalkozásához szükséges tudást is elsajátítsa.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés