×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 110

Lendületben a gyógyturizmus

Értékelés:
(0 szavazat)

Magyarországon már 137 település érintett.

Magyarország igen jelentős termálvízkészlettel és kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik, a magyar vizek előnye, hogy ásványianyag-tartalmuk és hőmérsékletük egyaránt magas. Az ország területének négyötöde alatt 30 Celsius-foknál magasabb hőfokú víz található, amely mintegy 1300 termálforrást táplál, s ezek háromnegyede az Alföldön fordul elő. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján, Magyarországon 137 olyan település van, amely valamilyen formában érintett a gyógyturizmusban, és ez az ország népességének csaknem 50 százalékát érinti. A legtöbb ilyen település a Tiszántúlon van, de majdnem minden megyében akad egy-egy. Turisztikai látogatottságukat jelentősen befolyásolja.

A kapacitáshoz igazodva a kereskedelmi szálláshelyek forgalma a gyógyturizmusban érintett településeken koncentrálódik, a külföldiek által lefoglalt vendégéjszakák 90 százaléka, a belföldiek 68 százaléka itt realizálódott. A gyógyturizmusban érintett településeken a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák több mint felét külföldi vendégek foglalták le, akik elsősorban német nyelvterületről - Ausztriából és Németországból -, valamint a szomszédos országokból érkeztek. A fővároson kívül az osztrák, a német, a cseh és az orosz vendégek a nyugat-dunántúli és a Balaton környéki, a lengyel, a román és a szlovák turisták pedig a földrajzilag közelebb fekvő tiszántúli és észak-magyarországi településeket részesítik előnyben.

A látogatók száma 2001 és 2012 között – 2008-at és 2009-et leszámítva - folyamatosan növekedett. De nem csak a vendégek, hanem az eltöltött vendégéjszakák száma is folyamatosan növekszik. Közel 50 százalékkal több turista kereste fel a vizsgál településeket tavaly, mint a korábbi években. A gyógyturizmusban érintett települések között is jelentősek a különbségek. A leglátogatottabb települések élén Budapest mellett Hévíz és Hajdúszoboszló szerepel.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés