×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 116

Üzleti lehetőségek Afrikában

Értékelés:
(0 szavazat)

Az Africa-Europe Challenge (AEC) projekt

Az elmúlt 10-15 év alatt Afrika vált a legvonzóbb befektetési piaccá a világ fejlődő régiói között. Ezt a lehetőséget célozva, az Africa-Europe Challenge projekt az egyre bővülő üzleti hálózatépítési tevékenysége révén cégek felső vezetőinek, befektetőknek és pénzügyi döntéshozóknak segít kapcsolatokat építeni, annak érdekében, hogy:

• Támogassa az afrikai vállalkozásokat és segítse azok nemzetközi, elsősorban európai promócióját.

• Elősegítse a magán és az állami szektor közötti párbeszédet és javítsa a vállalkozói környezetet Afrikában.

• Támogassa az európai vállalkozások afrikai piacokon történő megjelenését, promócióját. 

Amiért megéri Afrikába menni...

Mára a szükségletek, igények és a rendelkezésre álló erőforrások igen kedvező kombinációja alakult ki Afrikában, mely kulcsfontosságú a beruházások sikeréhez. E tényezők közé tartozik:

• kompetens vezetés

• fejlődő infrastruktúra 

• gazdasági teljesítmény fenntartható növekedése

• gazdag természeti erőforrások

• hatalmas kereslet a fogyasztási cikkek és szolgáltatások iránt 

• növekvő középosztály 

• magas megtérülési mutatók

A világ tíz leggyorsabban növekvő országából hat afrikai. Az afrikai térség gazdaságának növekedése mögött elsősorban a nyersanyagpiac felfutása és az export növekedése áll. Bár a 2008-ban kirobbant válság során e térség is a lassulás útjára lépett, azonban európai, illetve amerikai társától eltérően nem csúszott recesszióba. Az Equilor Alapkezelő elemzése szerint figyelemreméltó, hogy a kontinensen Dél-Afrikától eltekintve a gazdasági növekedés mértéke még a válság első éveiben is pozitív tartományban maradt. Az afrikai gazdaság megítélése és kilátásai szempontjából fontos, hogy a globális aranykitermelés 30 százaléka itt 

 

történik (Dél-Afrika, Ghána, Zimbabwe, Tanzánia, Mali), a kontinensen található a világ legnagyobb (kb. 35%) kakaóbab termelője (Elefántcsontpart), míg egyes afrikai régiók egy főre jutó GDP-je a közép-kelet európai országokéval is összemérhető. 

A világ tendenciával szemben Afrikában a népesség gyarapodása a 2 százalékot is meghaladja. A lakosság összetétele, életkor szerinti bontásban, gazdasági értelemben véve – az európainál – egészségesebb struktúrát mutat: a munkaképes és fiatal lakosság részaránya magas, miközben a 65 év feletti inaktív lakosság aránya mindössze néhány százalékos. A kontinens fiatal (baby boom) generációja a gazdaságnak növekvő fogyasztást és megugró megtakarításokat hoz, ami a részvény és ingatlan árak tartós megugrását vetíti előre. 

(Forrás: Equilor Alapkezelő)

Lehetséges előnyök a magyar vállalkozások számára

Az afrikai piacokon egyre több lehetőség kínálkozik a magyar gazdaság számára. Az Africa-Europe Challenge (AEC) projekt keretében 2014-15 őszén és telén a kontinens öt helyszínén tartanak nagyszabású nemzetközi üzleti fórumot, melyen magyar cégek is képviseltethetik magukat. Ezzel az Africa-Europe Challenge exportlehetőségeket teremt a magyar vállalkozások számára. Az “Africa-Europe Challenge Business Forum” (AECBF), az üzleti élet számos területén teremt kiváló lehetőséget a kapcsolatok kiépítésére, együttműködések elindítására Afrika és a világ többi területei között. 

Az üzleti fórumok helyszínei lesznek: Casablanca (Marokkó), Tenerife (Kanári-szigetek), Mindelo (Zöld-foki-szigetek), Fokváros (Dél-afrikai Köztársaság), Durban (Dél-afrikai Köztársaság)

Számos magyar iparág, például az energetika, a jármű- és elektronikai ipar, informatika vagy a mezőgazdaság számára komoly üzleti lehetőségeket nyújtanak az afrikai országok. Nigériában például az energetikai szektorban kelnének el a külföldi beruházások, mert az ország tízezer megawattos energiaigényének csak kevesebb mint felét tudják hazai erőforrásokból előállítani. Angolában az infrastruktúra szorul felújításra és további kiépítésre, valamint szükség lenne a víz- és energiaellátó hálózatok fejlesztésére is. Az utóbbi években Magyarország és az afrikai országok kereskedelmi forgalma dinamikusan nőtt, a két régió közötti kereskedelem volumene még mindig nagyon alacsony.

 

A magyar-afrikai kereskedelmi forgalom 75%-át néhány domináns országgal - a Dél-Afrikai Köztársasággal, Nigériával és Algériával - bonyolítják le, ami azt jelenti, hogy vannak még kiaknázatlan lehetőségek. Vitorlás rally, gyermek és ifjúsági kezdeményezések, sport, kulturális és turisztikai programok

Az Africa-Europe Challenge (AEC) projekt fő eleme egy vitorlás rally, mely 2014 októberében indul és Afrika partjainál hajózva, 7-10 napos megállókat tart, ezek alkalmával zajlanak az üzleti fórumok, továbbá a fogadó ország bemutatja kultúráját, eredményeit, és az eseményre szervezett nemzetközi médián keresztül eljuttatja üzenetét Európának és a világnak. A gazdasági kapcsolatok építésén túl turisztikai, kulturális, iskolai és tengerbiológiai programok is zajlanak majd az afrikai térségben. 

Ezek között is kiemelt szerepet kap:

• „Future Without Distance” gyermek és ifjúsági program

A programmodul célja az, hogy Európa és Afrika gyermekei, (a jövő generációja), közvetlen, partnerségen alapuló együttműködést építsenek ki. A projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermekek szervezett keretek között követhessék és interaktív folyamatos kapcsolatot tarthassanak fenn az Afrika partjainál hajózó flottával, miközben megismerkednek egymással és tartós kapcsolatokat építenek ki. Afrika lakosságának több mint a fele 25 év alatti, így elengedhetetlen, hogy kiemelt figyelmet kaphassanak. Az AEC „Future Without Distance” elnevezésű iskolai oktatási és segélyprogramja segíti a magyar gyerekek, iskolások kitekintését is a világba, testvérkapcsolati háló kialakítását afrikai oktatási intézményekkel.

• Az AEC tengerbiológiai programja

A program Afrika part menti vizeit kutatja, 3 fő területre koncentrálva: tengervíz minőség elemzés (biológiai, kémiai), tengeri úszó hulladék megfigyelése, valamint a folyótorkolatok szennyezettségének vizsgálata. A program keretében sor kerül az 

érintett országok megfelelő egyetemeinek, kutató intézeteinek a szakmai munkába történő bevonására. A gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködve valósul meg.

• A magyar érdekek képviselete Afrikában

A program keretében lehetőséget kívánunk biztosítani magyar cégeknek termékeik, szolgáltatásaik bemutatására, piackutatási tevékenységük támogatására, települések megjelenésére Afrikában úgynevezett „Magyar Estek” keretében, valamint Magyarország, mint turisztikai, kulturális, gasztronómiai, stb. célpont népszerűsítésére az afrikai kontinensen és Európában.

 

Az Africa-Europe Challenge projekt megálmodóiról...

Gál József kétszeres földkerülő vitorlázó, az AEC projekt egyik ötletgazdája. Elsőként Fa Nándorral közösen, a Szent Jupát hajósaként vitorlázta körbe a Földet. Ezt követően a saját építésű Equator nevű vitorlás hajóval másodszor is megkerülte a Földet.Dr. Kondricz Péter nemzetközi informatikai jogász 2009 óta az AEC projektigazgatója. A szakember korábban jogi vezetője volt többek között a magyarországi Oracle vállalatnak, valamint jelentős tapasztalatot szerzett a Sun Microsystems regionális jogi igazgatójaként is.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés