×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 116

Mérlegen az Európai Unió

Értékelés:
(0 szavazat)

Előnyök és hátrányok.

Az Ipsos felmérése szerint a magyar lakosság többsége, 55 százaléka szerint hazánk évtizedes EU-tagsága alapvetően előnyöket hozott számunkra. Az emberek egyharmada inkább hátrányokat érzékelt, és elég sokan, 12 százaléknyian nem tudtak egyértelműen dönteni ebben a kérdésben. Magyarország uniós felkészültségét összességében közepesnek minősíti a hazai lakosság. A május 25-i választás iránt Európa-szerte mérsékelt volt az érdeklődés.

 

Nemcsak a lakosság egésze von pozitív mérleget az eddigi uniós tagságról, hanem az összes jelentős társadalmi csoport véleménye kedvező. Az iskolai végzettség emelkedésével egyre többen, az életkor növekedésével mind kevesebben vélik úgy, hogy az Európai Unióban eltöltött évek hasznára váltak Magyarországnak. Az egyik végponton a diplomások és a harminc év alattiak találhatók, körükben 65 illetve 60 százaléknyian sikeresnek értékelik az EU-tagságot (28-29 százalékuk sikertelennek). Még a legkritikusabbnak mondható rétegek, az alapfokú képzettségűek és a 65 év felettiek álláspontja is pozitív irányba billen: előbbiek körében 46-36, utóbbiak között 47-34 az előnyöket és hátrányokat érzékelők százalékos aránya. A fővárosban az átlagosnál egy árnyalattal kedvezőbb, vidéken valamivel kedvezőtlenebb uniós létünk mérlege (59-29 illetve 54-35 százalékok).

 

A magyarok – iskolai osztályzást használva – jellemzően közepest adtak uniós felkészültségünkre. Az emberek 43 százaléka értékelte EU-kompatibilitásunkat hármas érdemjeggyel, 29 százaléknyian ennél rosszabb minősítést adtak, míg 24 százalék kedvezőbben – négyes, ötös osztályzatokkal – értékelt. A vélemények átlagaként 2,9-es értéket kaptunk s e tekintetben konszenzus mutatkozik a társadalmon belül – a lakosság minden csoportja lényegében azonosan látja uniós felkészültségünket.

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés