×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 116

Vállalatlátogatás Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Ismerkedj meg minél hamarabb a munka világával!

Na és mit láttatok? –hangzik el gyakran a kérdés osztálykirándulásokat követően. Az esetek nagy részében az alábbi válaszokat hallhatjuk: múzeumot, kiállítást, várat, a belvárost, a hegyeket stb. Más szóval a szokásosat. Ezen kívül még mit lehetne egy csapat fiatalnak megnéznie, ha társaival elindul otthonról?  Persze sok jó válasz létezik, de vajon eszetekbe jutott-e már üzemet, gyárat látogatni? Első hallásra semmivel sem tűnik izgalmasabbnak, mint a többi lehetőség, de azért van itt néhány dolog, ami talán mégiscsak vonzóvá teheti az ötletet.

Miért jó ez nekem?  

Mindjárt könnyebb valami olyasmibe fogni, ami hasznos és később is a javamra válik. Napjainkban gyakori jelenség, hogy a fiatalok nem rendelkeznek kellő ismerettel a munka világáról, nincs pontos képük arról, hogy egyes munkakörök milyen feladatokkal járnak. A program kiváló lehetőség arra, hogy az eredeti helyszínen, saját szemetekkel láthassátok a dolgozókat munkavégzés közben, feltehessétek kérdéseiket, választ kapjatok bizonytalanságaitokra.

„A vállalatlátogatás a tapasztalatszerzés legalkalmasabb eszköze, ahol a mindennapokban találkoznak a vállalkozások működésével a diákok. Csak ritkán adódik ilyen lehetőségük, ahol sikeres nagy vállalatok napi életébe láthatnak be. Megtapasztalták, hogy itt fontos szerepe van a dolgozóknak is, viszont a megbecsülés mellett kemény elvárásoknak kell megfelelniük. De mindezért cserébe mindenkinek lehetősége van a karrierépítésre és a tanulásra. A vállalat minden szegletéből sugárzott a minőség iránti elkötelezettség.” L. Zsolt, tanár

Mi történik a vállalatlátogatás alkalmával?

Az üzembe érkezve részed lehet egy általános bemutatkozásban, ahol a gyár képviselője mesél nektek a vállalat felépítéséről, profiljáról, milyen termékeket gyárt, kik a vásárlók és hogyan érik el őket. Bemutatást kaphattok a különböző részlegekről, azok feladatáról. Képet alkothattok arról, milyen elvárásai vannak egy vállalatnak a munkavállalóival szemben, milyen készségek fejlesztésével tudod értékessé tenni magad a munkaerőpiacon, hogyan tudod eredményesen kihasználni a vállalatok kínálta programokat. Majd ezt követően végig kísérik a csoportot a gyár területén, hogy mindenki a saját szemével láthassa a gyártás különböző fázisait, a műszereket, gépeket, amelyekkel dolgoznak, milyen szabályokat kell a dolgozóknak betartani ezek kezelése során.

Az országban működő számos nagyvállalat közül a General Electric hazai üzemei mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy nyitottak legyenek az érdeklődő fiatalok fogadására. Számos csoportnak volt már lehetősége arra, hogy megismerkedjen egy igazi nemzetközi nagyvállalat mindennapjaival.  

Ám mindennél talán többet árul el néhány vélemény a résztvevők oldaláról:

„Lehetőségünk adódott megtekinteni a gyár legfontosabb részeit és megismerni az egyes munkaköröket, amelyekről széleskörű információkkal tudtak szolgálni. A cégről szóló előadás változatos és jól érthető volt. Különösen jó volt közelről látni, hogy az egyes gépek hogyan működnek és örömteli, hogy a biztonságunkra is nagyon figyeltek.”

„Körülbelül másfél órás volt a bemutató. Sok érdekességet láthattunk, betekintést nyerhettünk a turbinák gyártásába, és egy nagyvállalat működésébe. Mindenhol nagy fegyelem, és tisztaság volt. A GE nagyon sokat ad a minőségre és a dolgozók megbecsülésére. Végül haza indultunk. Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy bepillanthattam egy olyan munkavilágba, ahol a dolgozókra nagyon odafigyelnek,  és természetesen jól éreztük magunkat.”

Végül egy gondolat egy vállalati önkéntes szempontjából:

„Középiskolásként nagyon nehéz elképzelni, hogy melyik szakma pontosan mivel foglalkozik. Csak a családban vagy közeli ismeretségi körökben lévők munkájáról volt elképzelésem, hogy hogyan is telhet egy munkanapjuk. Az ilyen és ehhez hasonló alkalmak abban segítettek volna, hogy világosabb képet alakítsak ki az egyes szakmákról és így megalapozottabb döntést tudtam volna hozni a tovább tanulásomat illetően.” B. Gábor, GE Healthcare, Szeged

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés