×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 115

Itt a tél, jönnek a fatolvajok!

Értékelés:
(0 szavazat)

Megvan a jogi háttér a fatolvajok ellen.

A hideg beköszöntével egyre többen keresnek a hazai erdőkben tűzifát, de a hivatásos tolvajok egész évben dolgoznak. A fűtésszezon kezdetével minden évben növekszik a falopások száma. Becslések szerint évente több százezer köbméternyi fát vágnak ki illegálisan a hazai erdőkben, ezzel pedig az optimistább becslések szerint is négy-ötmilliárd forintos közvetlen kárt okoznak a tulajdonosoknak. Ehhez még hozzáadódik az őrzés és az esetleges újratelepítés költsége, illetve a természet károsításának, az élőhelyek pusztulásának pénzben nehezen kifejezhető kára. 

Fontos tudni, hogy hazánk húsz százalékát teszik ki az erdők. Ezek szűk fele magánkézben, másik része állami tulajdonban van, melyeket főként az erdőgazdaságok kezelnek. A falopás az egész országban problémát jelent, de a keleti, északkeleti megyékben a legrosszabb a helyzet. A tavaly életbe lépett változások így felhatalmazzák az erdészeket hogy illetékességi területükön igazoltassanak, megállítsák és átvizsgálják a gyanús gépjárműveket, illetve ha bizonyítható a törvénysértés, lefoglalják az ehhez használt eszközöket. Tettenérés esetén pedig akár testi kényszert is alkalmazhatnak, hogy ott tartsák az elkövetőket, míg a rendőrök megérkeznek. A jogi háttér tehát már megvan a fatolvajokkal szembeni hatékonyabb fellépéshez, de nem biztos, hogy ez elegendő a jelenség visszaszorítására.

Mit mond a törvény?

A törvény viszont nem tesz különbséget: ugyanúgy lopásnak számít, ha valaki csak a száraz, lehulló gallyakat szedi össze, mint ha kivágna egy élő fát, hogy később értékesítse. Ez pedig a büntető törvénykönyv szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, illetve az elkövetőre erdővédelmi bírságot szabnak ki.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés