Spórolj az energiával! Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

 

Hamarosan itt a karácsony, ami nem csak a nagy bevásárlásokkal terheli a pénztárcát, hanem olyan „szemmel alig látható” dolgokkal is, mint az energiafogyasztás. Karácsonykor együtt a család, ez a nagy főzések, filmezések, kikapcsolódás időszaka. Cikkünkben azt mutatjuk be, mi minden fogyaszt áramot a lakásban, és hogyan tudjuk visszaszorítani az energiafogyasztást.

 

Okosan a meleg vízzel!

Talán a legkevesebb időt töltjük a fürdőszobában, amikor otthon vagyunk. Mégis ez az a hely, ahol rövid idő alatt a legtöbb energiát használjuk el. A meleg vízre úgy tekintünk, mint mindennapi komfortra, és eszünkbe sem jut mekkora energiabefektetést igényel az előállítása, miközben a fűtés után a meleg víz emészti föl a legtöbb energiát.

Először is légy tudatos! Nem kell mindenhez meleg vizet használni! Minél kevesebb fogy belőle, annál ritkábban kell újra és újra melegíteni a tartályt. A modern, elektronikus vezérlésű átfolyós vízmelegítők – a régi, hidraulikus készülékekkel ellentétben – már pontos hőmérséklet beállítást tesznek lehetővé. Ez nem csak nagyobb kényelmet, de akár 20%-os energia-megtakarítást is jelent. Régi dilemma, hogy tusolással, vagy fürdéssel használunk-e el több (meleg) vizet. Nos, a statisztikák szerint a fürdőzés jócskán túlszárnyalja a zuhanyzást energiapazarlásban. A kádban pancsolás ugyanis négyszer annyi vizet, és ezzel együtt négyszer annyi energiát igényel, mint a zuhanyzás, ez pedig nem kis mennyiség! Ha egy négy személyes család minden tagja tusol, körülbelül annyi vizet fogyasztanak összesen, mintha csupán egyikük venne egy forró fürdőt. Tehát ha egy napon a család minden tagja fürdik, azzal annyi vizet használnak el, mint amennyi zuhanyozva 16 napra elegendő lenne!

A vízmelegítőnek is van „stand by” üzemmódja, így ha sokáig nem használjuk (pl. nyaralás), inkább kapcsoljuk ki. Nem kell folyton folyatni a vizet: szappanozáskor, borotválkozáskor, fogmosáskor, mosogatáskor lehetőleg zárjuk el a csapot!

A csepegő vízcsapot azonnal szereltesd meg! Ha percenként csupán tíz csepp pottyan a lefolyóba, ez is jelentős, havi szinten 170 liter felesleges vízfelhasználást eredményez! Érdemes tudni, hogy egy átlagos kézmosáskor 3-6 liter melegvizet használunk, mosogatáskor 4-7 litert, testápolásra 9-12 liter megy el, ha tusolunk, általában 30-50 liter meleg vizet, míg ha fürdünk 150-180 liter melegvizet használunk. Ezek a mennyiségek egy főre értendők. Látható tehát, mennyire szükséges visszafognunk magunkat, és tudatosan tekergetni a melegvíz csapját.

 

Moss tudatosan!

Óriási különbségek vannak a mosógépek között! Az új, modern mosógépek a régebbi típusokhoz képest, akár több mint fele annyi áramot használnak! A vízfelhasználás a nyolcvanas évek óta már negyedére szorult vissza. Mivel a mosógép a víz felmelegítésekor használja a legtöbb áramot, így érdemes alacsonyabb hőfokon mosni és előmosás nélkül tisztítani a ruhákat. Hidd el, így is elégedett leszel az eredménnyel. Mindig pakold tele a gépet, ki kell használni a mosógép teljes űrtartalmát!

A foltos ruhákat egyenként kezeld, ne az egész adag ruhát mosd magas hőfokon több órán keresztül egyetlen apró koszfolt miatt! Manapság egyre több háztartásban jelenik meg a szárítógép. Ha már muszáj használni, akkor okosan használd! A vasalandó ruháknak például nem kell teljesen megszáradnia, erre külön program található a gépeken. A szárítógépet is tele kell pakolni, ne maradjon kihasználatlanul a gép! A levegőszűrőt minden szárítási turnus között meg kell tisztítani! Mindezzel a néhány tanáccsal együtt is inkább a hagyományos, napsütötte és szélfútta módszert ajánljuk a ruhák szárítására: a teregetést, lehetőleg a szabadban!

 

Hűtési, fagyasztási szabályok

A fürdőszoba után menjünk át a konyhába, ahol elsőként a hűtőgépet pillanthatjuk meg. A hűtőgépeknél a méret, a kor és a használat módja is nagyon sokat számít energiatakarékossági szempontból. Tudnod kell, hogy a modern hűtők fele annyit fogyasztanak, mint nyolcvanas évekbeli rokonaik. Ha rendszeresen kihasználatlan marad a hűtő belseje, érdemes kisebb készülékre váltani, hiszen a fölöslegesen hűtött üres tér minden egyes litere energiapazarlás. A hűtő hátulján lévő szellőzőrácsot mindig tartsd tisztán! Ha a készülék nem megfelelő módon tudja leadni a hőt, túlfogyasztást eredményezhet. Gondoskodni kell a jégszekrény rendszeres leolvasztásáról is. A hűtőbe fagyott jeget teljesen fölösleges tovább hűteni, a jég ráadásul szigetelő hatású. Éppen ezért figyelni kell arra, hogy melegen soha ne kerüljön étel a hűtőbe, és a hűtő ajtaja mindig nagyon jól zárjon.

A hűtőnek mindig az optimális hőmérsékleten álljon a kapcsolója. Mit kezdesz egy fagyott paradicsommal reggelinél? Bőven elég a hűtőt 7 fokra beállítani. Hosszabb nyaralás előtt ürítsétek ki a hűtőt, és kapcsoljátok ki. Amíg nem vagytok otthon fölösleges működnie.

 

 

Mosogatás

Kézi vagy gépi mosogatás?  Azt kell, hogy mondjuk, mindent egybevéve a gépek győznek mosogatás téren: jóval. Kevesebb vizet és áramot fogyaszthatunk általuk, ráadásul időt is megtakaríthatunk. Egy teli gép normál üzemmódban jóval takarékosabb, mintha kétszer indítanánk el a feles, takarékos programot. A legtöbb energiát akkor spórolhatsz, ha a mosogatógépedbe eleve melegvizet engedsz, ha erre alkalmas a gép. A legtöbb energia ugyanis a víz felmelegítésére megy el. A kézi mosogatással szemben a gépek javára írhatjuk azt is, hogy jóval kevesebb mosogatószert használnak egy-egy alkalommal, mintha kézzel tisztítanánk az edényeket.

 

Sütés-főzés alacsony energiával

Elektromos főzőlapoknál bátran kapcsold le az áramot tíz perccel a főzés vége előtt, hiszen a „maradékhő” így is készre főzi majd az ételt. Ha elég tágas a sütőtök, érdemes több fogást egyszerre elkészíteni, ez a biztos módszere a leghatékonyabb főzésnek.

A lábos és a fazék alja mindig pontosan illeszkedjen a főzőlaphoz, ne legyen kisebb, hiszen elvész a hő, és ne legyen nagyobb sem, mert úgy több idő kell a főzéshez.

Igyekezz minél kevesebbszer felemelni a fedőt a lábosról, így sokkal hamarabb megfő az étel.

 

Mihez használjuk a mikrót?

Kis adag étel elkészítéséhez érdemesebb mikrohullámú sütőt használni. Felmelegítéshez, kis adagok párolásához a mikro alkalmasabb és takarékosabb, mint a tűzhely. A mikro a fagyasztott ételek felolvasztására is alkalmas, ám ez a munkafolyamat rettentő mennyiségű energiát emészt föl. Ezért érdemes a lefagyasztott ételt időben kivenni a fagyasztóból és a hűtőbe helyezve lassan, fokozatosan kiolvasztani.

 

Gépek a lakásban

Ha jól körülnézel otthon, biztos, hogy rengeteg elektromos szerkezetet találsz. Ha újra körülnézel, olyan árammal működő szerkezetek is előbukkanhatnak, amelyeket elsőre észre sem vettél. Nemcsak a konyha, hanem a lakás összes helyisége is tele van gépekkel, legyen szó a klímától kezdve a riasztón át egészen a kerti lámpáig. Ezek a gépek pedig tulajdonképpen sosem pihennek: készenlétben arra várnak, hogy gazdájuk egyetlen gombnyomással vagy érintéssel üzembe helyezze őket, de vajon milyen áron?

Ha a lehető legtöbb háztartási gépünket kikapcsoljuk, hosszú távon rengeteg energiát takaríthatunk meg, csakhogy hozzászoktunk a pirosan vagy zölden világító apró, barátságos fényekhez a szobánk sötétjében. Ezeket nevezzük rejtett energiafogyasztóknak, és éves szinten akár 440 kWh felesleges áramfogyasztást is az ő számlájukra írhatunk, ez pedig a kényelmesség ára, ami nem is kicsi! Gondolj csak bele, hogy azzal az apró fáradtsággal, amivel magát a készüléket kapcsolod ki, nem pedig a távirányító gombját nyomod meg, mennyi energiát, és ezzel pénzt spórolhatsz meg a családodnak!

Lássuk csak, milyen készülékeken találhatjuk meg az aprócska, mindig munkára kész jelet: számítógép monitorral, nyomtató, szkenner, tv, a kávéfőző elektronikus órája, a mikrohullámú, a villanytűzhely elektronikus órája (a vezérlő automatikát is beleértve). Hihetetlen mennyi élet van egy otthonban még akkor is, ha épp semmit nem használsz!

 

Néhány praktikus tanács:

Készülékvásárláskor hasonlítsd össze a különböző eszközök stand-by üzembeli fogyasztását is. Ez nem haladhatja meg az 1 Watt-ot! Hosszabb távollét esetén teljesen kapcsold ki a lakásban a készülékeket!

A stand-by fogyasztású gépeket válaszd le a teljes hálózatról, használj kapcsolós dugaszoló aljzatot, amit bármikor teljesen áramtalaníthatsz.

Húzd ki a mobiltöltőt a konnektorból! Lehet, hogy szándékosan folyamatosan készenlétben tartod a töltőt, miközben az akkor is áramot fogyaszt, amikor nem töltöd a telefonodat! Apró figyelmesség, mégis energiát takaríthatsz meg vele!

 

©2022 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés