Földünk, te csodás! Kiemelt

Értékelés:
(1 szavazat)

Egy nap a „Kék-bolygó” zöld életéért

Terra Mater, Gaia, vagy Anyaistennő? Mitológiánként eltér a megnevezés, megjelenítés, de a Földanya isteni mivoltához kétség sem férhetett az antik világban. Noha a civilizáció fejlődésével kultusza háttérbe szorult, a modern kor embere kénytelen belátni, mekkora értéket képvisel a Föld!

1969-ben merült fel a gondolat, az UNESCO San Franciscó-i konferenciáján, 1970-ben a csillagászati tavasz első napján (március 21.) megrendezték, Denis Hayes jóvoltából pedig már másnap mozgalommá vált „Earth Day Network” (Föld Napja Mozgalom) név alatt.

 A Föld napjáról 1990 óta hazánkban is megemlékezünk, minden év április 22-én, mivel a Worldwach Institute ezen a napon adja ki éves jelentését bolygónk környezeti állapotáról. Általában fák ültetésével, szemétszedési akciókkal, és más környezetvédelmi eseményekkel hívják fel figyelmünket a fenntartható fejlődés fontosságára. Fogyasztási szokásaink megváltoztatásával, az egyszer-használatos műanyagok elkerülésével, vagy a hulladék szelektív gyűjtésével naponta tehetünk, egy-egy apró, de fontos lépést, lakóhelyünk, a Föld érdekében. 

Az immár 50, Magyarországon 30 éves kezdeményezéshez évről-évre több intézmény és szervezet csatlakozik különböző megmozdulásokkal, mint például a kerékpárosok által jól ismert, Critical Mass - a légszennyezéstől mentes közlekedési formát népszerűsítendő.  

Idén, a speciális körülmények miatt a látványos, társasági események helyett másképp ünnepelhetjük meg a Föld napját. A fő, hogy ne felejtkezzünk el róla! Egyes természetvédelemmel foglalkozó kutatók szerint a járvány is egyfajta figyelmeztetés, az Anyatermészet üzenete: állj meg ember, és gondolkozz!  Ha nem is osztjuk feltétlenül nézeteiket, azért kár lenne lebecsülni az ember felelősségét, bolygónk és saját jövőnk tekintetében!

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés