Le vagyunk maradva nyelvtanulási hajlandóságban Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Egy friss kutatás szerint, ami az Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatóságának megrendeléséből készült, kiderül, hogy a 15 és 30 év közötti EU állampolgárok közül a magyarok 38 %-ának – vagyis több mint egyharmadának – nincs igénye a további nyelvek ismeretére – írja a Qubit.


Ez az arány pedig az EU 28 tagországot figyelembe véve, majdhogynem a 22%-os átlag kétszerese. A környező országok közül ez az arány Csehországban 29, Szlovákiában 22, Lengyelországban pedig 21 százalék.


További érdekes dolgokat lehet megtudni a kutatás eredményeiből.
Például: 

  • a britek (68%) után a magyarok (29%) tudnak a legnagyobb arányban kizárólag egy idegen nyelven (az EU-s átlag 20%);
  • a britek (74%) után a magyarok (49%) állítják a legnagyobb százalékban, hogy nem érzik problémának, ha csak egy idegen nyelvet ismernek (az EU-s átlag 33%);
  • a britek (57%) és a hollandok (70%) után a magyarok szeretnék a legkisebb arányban fejleszteni a jelenlegi idegennyelv-tudásukat (az EU-s átlag 84%).


Persze mondhatnánk, hogy a nem annyira rossz dolog ez a „britek utániság”, de abba érdemes belegondolni, hogy az angol anyanyelvűek törvényszerűen nem érzik szükségét további nyelvek megtanulásának, hiszen az angol bárhol-bármire jó lehet.


Még egy adat: a kutatás szerint a dolgozó korú magyarok 37 százaléka tud legalább egy idegen nyelven – az EU-s átlag 66 százalék.
 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés