USA: az iskola az új hadszíntér Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Idén többen haltak meg iskolai lövöldözésben, mint katonai akcióban

Ijesztő és bizarr adatot közölt a Washington Post a pénteki texasi iskolai lövöldözéssel kapcsán, amelyben 8 diák és 2 tanár vesztette életét. Idén 31-re emelkedett azok száma, akiket iskolákban meggyilkoltak, ami valamivel több, mint ahány amerikai a hadseregben szolgálva halt meg 2018-ban.


Ez év januárja óta 13 amerikai katona hunyt el, ebből heten egy iraki helikopter baleset áldozatai voltak. Ha a haditengerészet és a nemzeti gárda statisztikáit is ideszámoljuk, ahol két balesetben összesen 16-an vesztették életüket szolgálat közben, akkor az összes alakulatnál összesen 29 katona halt meg, ami még mindig kevesebb az iskolai áldozatoknál.


Ez az adat pedig még úgy is meghökkentő, hogyha úgy olvassuk: az amerikai haditechnika jelentősen minimalizálja veszteségeit, hiszen az iskolák mégiscsak olyan intézmények, amelyek elviekben nem számítanak veszélyesnek. 


Az idei lövöldözések heves vitákat generáltak az amerikai közbeszédben, az egyik sarokban a fegyvertartás szigorítását követelőkkel, a másikban pedig a fegyverlobby híveivel. A vitákban új elemnek számíthat az a megoldási javaslat, amely felfegyverezné a tanárokat, ezzel megadva a védekezés lehetőségét az ilyen szituációkban.


Még maga Trump is beleállt a vitába a fegyvertartás oldalán. Az Egyesült Államok elnöke különleges kiképzést tartana a tanároknak. Szerinte fegyvermentes övezetek, mint az iskola is, kifejezetten felbátorítják a támadókat, mert biztosak lehetnek benne, hogy ott nem lőnek vissza rájuk.


Ez az álláspont persze elég leegyszerűsítőnek tűnik, amely nem számol azzal a lehetőséggel, hogy a tanár kezébe adott fegyver hogyan alakítja át a tanár-diák viszonyt az iskolában, vagy hogy mi van akkor, ha a tanterembe vitt fegyver csak eszkalálja, súlyosbítja a problémát. 

 

(Forrás: Haszon)
 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés