Jön a kötelező nyelvvizsga

Értékelés:
(0 szavazat)

2020-tól legalább B2-es nyelvvizsga kell a felvételihez

A középiskolát most kezdő hallgatók számára nehéz évek jöhetnek, mire ugyanis végeznek a gimivel, már nyelvvizsga is kell a sikeres felvételihez.

 

2020-ra megváltozik a felvételi követelményrendszer. Amellett, hogy minden alap és osztatlan szakon előírják a magasabb szintű érettségi teljesítését, a legalább középszintű nyelvvizsga teljesítése is kötelező lesz.

 

Erre azért is van szükség, mert még mindig csak a diákok kevesebb mint fele, közel 45%, érettségizik le úgy, hogy van nyelvvizsga bizonyítványa is.

 

Bár a nyelvvizsga vagy az emelt szintű érettségi teljesítése eddig is kellett a pontszámokhoz, nagy a különbség aközött, hogy valakinek az erősebb egyetemhez, a pontszámokhoz kell a nyelvvizsga vagy az a rendszer részeként kötelezően kell teljesítenie.

 

További problémát jelent, hogy a követelményekhez egyelőre nem társul az iskolák felkészültsége. A Nyelvtudásért Egyesület szerint az iskolák 40 százaléka képtelen garantálni diákjai számára a B2-es szintű nyelvoktatást. Vagyis a rendelet önmagában előre mutató, viszont meg kelle teremtei hozzá a lehetőséget, hogy az iskolák és a szülők megfelelően tudjanak reagálni a helyzetre.

 

Egy lehetséges következmény

 

Ha az iskola nem képes felkészíteni diákjait, mi történik? Jön a magántanár, a különórák, ezek azonban pénzbe kerülnek, amelyet nem minden szülő tud megfizetni. Így elsősorban a kötelező nyelvvizsgával a tehetséges, ám szerényebb körülmények között élő diákok kerülhetnek hátrányos helyzetbe.

(eduline.hu

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés