×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 121

Öt magyar egyetem a tematikus világrangsoron Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

A CEU és a Szegedi Egyetem jár az élen.

Öt magyar egyetem került fel a brit Quacquarelli Symonds legfrissebb, 2013/2014-es tematikus világrangsorára. A legjobb eredményt idén is a Közép-európai Egyetem (CEU) politikatudományi és filozófiai képzése érte el, amely ezáltal a világ száz legjobbja közé jutott.

Nyilvánosságra hozták a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb tematikus felsőoktatási rangsorait. A brit cég öt - társadalomtudományi, bölcsészettudományi, műszaki, orvos- és egészségtudományi, természettudományi - képzési terület harminc oktatási programját vizsgálta, a rangsorok elkészítéséhez a munkáltatói és az akadémiai szféra értékelését, valamint a tudományos munkák idézettségét és számát használták fel. 

A CEU és a szegedi egyetem az élen áll. A magyarországi egyetemek közül öt intézmény - a CEU, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem - oktatási programjai kerültek be a kétszázas tematikus rangsorokra.

A legjobb eredményt a CEU filozófiai képzése érte el, az 51-100. helyre sorolták. A modern nyelvtudományi képzések rangsorában a Szegedi Tudományegyetem a 101-150.,  a Debreceni Egyetem pedig a 151-200. helyet szerezte meg.

Az ELTE a matematikai képzések felmérésén a 151-200., a BME pedig az informatikai és építőmérnöki képzések rangsorában szerezte meg a 151-200. helyezést.

A magyar egyetemek a Quacquarelli Symonds intézményi világrangsorában is évről évre szerepelnek: a szegedi egyetem az 501-550., az ELTE az 551-600., a Debreceni Egyetem a 601-650., míg a Budapesti Corvinus Egyetem a 651-700. helyen végzett.

A világ vezető egyetemei közül a Cambridge tarolt legnagyobbat: harminc tematikus rangsor közül 27-ben jutott a legjobb tíz közé. Hasonlóan jó eredményt ért el a Berkeley és a Stanford, amely 26 listán szerzett top 10-es helyezést, az Oxford 25, a Harvard 24, a Massachusetts Institute of Technology 17, a szingapúri nemzeti egyetem és az UCLA 11-11, a Yale és a Princeton 10-10 rangsorban vezet - olvashatjuk az eduline oldalán.

 

Forrás: eduline

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés