×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6050

Nézz ma magyar filmet!

Értékelés:
(0 szavazat)

Ünnepeljünk együtt! 

Április 30-a 2018 óta a Nemzeti Film Alap kezdeményezése nyomán a Magyar Film napja. Hogy miért pont ezt a napot jelölték ki? A válaszért egészen 1901-ig kell visszautaznunk az időben.

1901. Gárdonyi Géza megjelenteti az Egri Csillagokat, a Tisza mozi helyén megnyílik a Velence Kávéház, kiadják az első Nobel díjat, megszületik Szerb Antal, Zsitkovszky Béla filmrendező pedig gondol egy nagyot és megalkotja Táncz címen az első magyar filmet. Ez a 24 mozdulatsort bemutató mű, az Uránia Tudományos Színház egyik előadásának mozgóképes illusztrációjaként született, természetesen fekete fehérben, némán. Az alkotásban a kor nagy színészei is közreműködtek. Míg Blaha Lujza csárdást, addig Fedák Sári japán táncot, Márkus Emília pedig Salome táncát mutatta be. Az elkészült remeket, a nagyérdemű először április 30-án tekinthette meg, tehát innen ered az ünnepnap dátuma.

Ilyenkor minden évben ünnepségek, filmvetítések, közönségtalálkozók hada kerül megrendezésre, ahol kedvünkre csemegézhetünk a jobbnál-jobb hazai alkotásokból. Na, de mi a helyzet, ha épp karanténba kényszerülünk e jeles napon ?A Nemzeti Film Intézet erre is gondolt, épp ezért, 20 magyar vígjátékokat tett elérhetővé online formában. A listába bekerült a Csinibaba, a Legényanya, Mici néni két élete, de nyugalom, repülnek a pofonok Ötvös Csöpitől is. Ha még nem láttátok ezeket a klasszikusokat akkor azért, ha pedig igen, akkor nosztalgia gyanánt nézzétek újra őket.

Ha pedig nem igazán tudod melyikkel kezdj, akkor hallgasd meg mit ajánl a koronavírus idején mémé vált Győrfi Pál.

 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés