×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6050

A föld megóvása a gyakorlatban!

Értékelés:
(0 szavazat)

Környezettudatos tippek, tanácsok

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, ma ünnepeljük a Föld világnapját. Alábbi írásunkban pár gyakorlati tanácsot szeretnénk adni Nektek a stílusos ünnepléshez és egyúttal a környezettudatosabb mindennapokhoz.

 

PET palackok elhagyása
Biztosan te is láttál már sok olyan képet, ahol a tengerek, óceánok telis-tele vannak műanyagszeméttel. Azontúl, hogy esztétikailag nem a legszebb látvány, rengeteg mikroműanyag kerül általuk a környezetbe, sok esetben pedig az ott élő állatok halálához is vezethet ez a fajta környezetszennyezés. Minden egyes meg nem vásárolt palackkal tehetsz a Földért! Rengeteg alternatívával válthatod ki, például palack helyett vegyél egy üveg kulacsot és abba vidd magaddal innivalódat! Szénsavas ásványvíz helyett beszerezhetsz egy szódagépet, amivel te magad készítheted el kedvenc innivalódat. És hogy mi a helyzet az üdítőitalokkal? Szerezz be helyi termelők kínálatában kapható szörpöket, vagy ha elég merész vagy készíts te is szörpöt, lassan itt van a bodza, levendula, menta szezon. Kell ezeknél jobb frissítő? Hát persze, hogy nem.


Egyszer használatos zacskók helyett tartósabb megoldás!
Rengeteg szemetet termelünk az egyszer használatos zacskókkal is. Szerezzünk be szuper vászontáskákat vagy egy fonott kosarat és vigyük magunkkal ha boltba igyekszünk. Lehet kapni kis szütyőket a pékáruk, gyümölcsök számára is. Következő lépésként akár ezeket is beépíthetjük életmódunkba, de ha esetleg maradnánk az egyszer használatos zacskók mellett, akkor is sokat tehetünk, ha ezeket haza érvén nem azonnal a kukába dobjuk. H
a van kutyánk, használhatjuk sétakor az ürülék felszedésére, ha nekünk nincs, de van ismerősünk akinek igen, akkor akár az Ő számára is felajánhatjuk,  az újrahasznosítás szellemében.

 

 

Gyűjtsd szelektíven a hulladékodat!
A papír, műanyag, fém és üveg hulladékokat ne a kommunális kukákba dobd, gyűjts külön őket, majd helyezd a megfelelő gyűjtőbe. Az sem probléma, ha jobban utána olvasol, hisz nem is olyan egyszerű ez a folyamat, mint ahogy azt mi gondolnánk. Például tudtad, hogy a pizza dobozát nem lehet szelektíven gyűjteni vagy, hogy nem minden műanyagot lehet újrahasznosítani? Járj utána a részleteknek, gyűjts tudatosabban!

Tisztítószerek
Már rengeteg cég gyárt környezettudatos tisztítószereket, elég tág a palettája ezeknek a termékeknek, így biztos megtalálod a számodra megfelelőt. Nálam nagy előnnyel bírnak ez esetben is azok a cégek, akik a hazai termékeket árulnak és akik visszagyűjtik a csomagolást, újrahasználás szempontjából.

Légy energiatakarékos!
Most, hogy szinte egész nap otthon vagyunk, biztos mindenkinél megnövekedett az energiafogyasztás. Légy tudatos! Csak azokat az eszközöket tartsd bekapcsolva amiket épp használsz, ha egy helyiségben vagy, nem kell, hogy másik 3-ban is égjen a villany, ne hagyd, hogy csöpögjön a csap, zárd el rendesen. Ilyen egyszerű dolgokra gondolunk . :)

Cikkünkből jól látszik, hogy kis dolgokkal is sokat tehetünk a Földünkért! Ha pedig a fent felsorolt lista összes tételét kipipáltad, de folytatnád ezt az utat,  akkor ajánlunk Neked egy a témában megjelent remek könyvet: Tóth Andi-Dobd ki a szemetest! - amely rengeteg hasznos, gyakorlatias jó tanácsot ad. 

Sokat segített a cikk megírásában az alábbi remek blog: https://thelifewithmimi.blog.hu/2018/09/17/10_tipp_a_kornyezettudatosabb_elethez

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés